Doe niet gek, zet je fiets op de juiste plek

De Fietscentrale ruimt in de straten en op de pleinen van Leuven regelmatig heel wat verkeerd gestalde fietsen. Vooral in de buurt van het station moet dit regelmatig gebeuren omdat de foutief of zelfs gevaarlijk geplaatste rijwielen een vlotte doorstroming voor andere weggebruikers bemoeilijken. Fietsers laten hun fiets op straat achter omdat er in de fietsparkings aan het station te weinig plaats zou zijn.

Fietsparking Station Leuven

Leuven heeft altijd een hart gehad voor fietsers en blijft het fietsen op allerlei manieren aanmoedigen. We zien dat effectief steeds meer mensen de fiets verkiezen voor hun verplaatsingen (naar school, woon-werk, om boodschappen te doen, tijdens de vrije tijd,…). Een goede zaak voor het milieu en voor onze gezondheid! Maar al die fietsers willen hun rijwiel ook graag ergens kunnen stallen en dat resulteert vaak in overvolle fietsenstallingen en foutief of zelfs gevaarlijk geplaatste fietsen die een vlotte doorstroming voor andere weggebruikers bemoeilijken. Heel wat fietsen blijven dikwijls weken- en zelfs maandenlang onaangeroerd staan dit tot ergernis van de fietsers die dagelijks met de fiets de baan opgaan en een stallingsplaatsje zoeken. Of ze worden door de gebruikers gedumpt bijvoorbeeld omdat de fiets na verhuis uit Leuven nutteloos is geworden of omdat het om een gestolen fiets gaat die eventjes werd ‘geleend’.                                                          

Drukke stationsbuurt

De medewerkers van de Fietscentrale proberen te voorkomen dat fietsenstallingen of de openbare ruimte na een tijdje overspoeld zouden worden met fietsen die niet meer worden gebruikt en langzaam herleid worden tot fietswrak. Bij de opruimacties gaat steeds veel aandacht naar de buurt rond het station. In 2018 werden in de stationsomgeving 2593 fietsen geruimd, onder andere 1487 op het Martelarenplein, 270 aan Fietspunt ter hoogte van de doorgang naar de sporen en de perrons, 231 op de hoek van de Maria-Theresiastraat en het Martelarenplein en 376 op de hoek van de Diestsestraat en het Martelarenplein. In totaal werden in Leuven vorig jaar 6623 fietsen geruimd en naar de Fietscentrale overgebracht.

Fietsparkings

Fietsers die hun fiets foutief in de buurt van het station stallen, halen vaak aan dat er in de fietsenstallingen in de overdekte fietsparkings te weinig plaats is. Fietspunt, die deze fietsparkings beheert, doet drie opruimacties per jaar om er voor te zorgen dat er voldoende plaats blijft voor de pendelaars en andere fietsers die hun rijwiel daar willen stallen. Gemiddeld zijn er in de Fietsparking Kop van Kessel-Lo 530 plaatsen vrij en in de Fietsparking Station Leuven zelfs 739. Toegegeven, op sommige momenten is het drukker dan op andere, maar zelfs dan zijn er minimum 350 lege plekken. In de fietsparkings zijn ook plaatsen voorbehouden voor het stallen van bakfietsen. Helaas maken ook andere fietsers daarvan gebruik zodat de eigenaars van bakfietsen er geen plaats meer vinden.

Op 22 februari geraakte bekend dat er in mei werken voor meer fietsenstallingen aan het station starten.  Hiermee zou het tekort aan fietsenstallingen definitief tot het verleden moeten behoren.

Fietsparking voor bakfietsen

Wil je je fiets op de juiste plek stallen, dan vind je hier een handig overzicht van waar dat zonder hinder voor anderen kan.