ECLIPS uit de startblokken

Op zaterdag 8 december werden In totaal maar liefst 7181 voertuigen ANPR-gescand en gecontroleerd in politionele en fiscale databanken. Van de gescande voertuigen werden 320 voertuigen en hun inzittenden aan een grondige controle onderworpen. In totaal werden 180 personen grondig gecontroleerd waarvan er maar liefst 70 gekend waren bij de politie voor één of meerdere feiten. Voorts bleken 14 voertuigen betrokken te zijn bij eerdere feiten. Dit zijn slechts enkele resultaten van de grootschalige multidisciplinaire controle waarmee het project ECLIPS uit de startblokken is geschoten.

Logo eclips

ECLIPS staat voor een Effectieve Criminaliteitsaanpak in Leuven door Integrale Partnergerichte Samenwerking’. Binnen dit project staat een multidisciplinaire aanpak van veiligheidsproblemen centraal. Hieraan werken verschillende partners, actief in veiligheid en leefbaarheid, mee. Het project beoogt een integrale samenwerking op grote en kleine schaal waarbij alle partners de inspanningen bundelen in de aanpak van diverse veiligheidsproblemen. Ze beogen op die manier tot een effectievere en efficiëntere aanpak te komen. Het zoeken naar een manier om samen te werken, met partners die ook actief zijn op het vlak van veiligheid en leerbaarheid, is een van de strategische doelstellingen van het Zonaal Veiligheidsplan van politie Leuven. Het kadert bovendien in de krijtlijnen en ambities van het Nationaal Veiligheidsplan, dat stelt dat de politie daadkrachtige samenwerkingsverbanden moet aangaan met haar partners en inzetten op een integrale en geïntegreerde samenwerking. Het project ‘ECLIPS’ wil hier binnen de Leuvense context een antwoord op bieden.

Multidisciplinair

Op zaterdag 8 december 2018 ging het project van start met een grootschalige multidisciplinaire controle onder regie van de lokale politie Leuven. Deze laatste werd ondersteund door eenheden van de Federale Politie, waaronder een drughond, de wegpolitie en de luchtsteun. Daarnaast namen mobiele controleteams van de Douane van Tienen, Bilzen en Vilvoorde, controleteams van de Vlaamse Belastingdienst uit Hasselt en Leuven en de FOD Mobiliteit deel aan de actie. Tot slot kregen aspirant-inspecteurs en aspirant-hoofdinspecteurs van de politiescholen van Genk en Brussel de kans om de aangeleerde vaardigheden en competenties op het terrein in te oefenen onder begeleiding van ervaren collega’s. 

Resultaten

Op verschillende grote invalswegen rond de E40 aan het industrieterrein te Haasrode en de E314 aan de Mechelsesteenweg in Leuven werden grootschalige multidisciplinaire controles uitgevoerd. Hiervoor werden op 5 strategische locaties ANPR-scanners opgesteld om zo alle doorgaand verkeer te kunnen controleren in politionele en fiscale databanken. Om de bestuurders die de controles wilden ontwijken of die gesignaleerd stonden in één van de databanken, te onderscheppen, werden motorrijders van de politie, Douane en de Vlaamse Belastingdienst gezamenlijk ingezet met ploegen van de Federale wegpolitie. De focus van de actie lag hierbij op verkeershandhaving, gerechtelijke misdrijven, fiscale inbreuken en rondtrekkende daders. In totaal waren 90 medewerkers van verschillende diensten en eenheden actief op het terrein.

In totaal werden maar liefst 7181 voertuigen ANPR-gescand en gecontroleerd in politionele en fiscale databanken. Van de gescande voertuigen werden 320 voertuigen en hun inzittenden aan een grondige controle onderworpen. In totaal werden 180 personen grondig gecontroleerd waarvan er maar liefst 70 gekend waren bij de politie voor één of meerdere feiten. Voorts bleken 14 voertuigen betrokken te zijn bij eerdere feiten.

Alle bestuurders werden onderworpen aan een ademtest, waarbij er 5 bestuurders positief bleken. Eén buitenlandse bestuurder moest de boete onmiddellijk te betalen. Een andere bestuurder werd, onder invloed van alcohol, aan hoge snelheid door de Federale wegpolitie onderschept. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De uitgevoerde speekseltest bij een andere bestuurder resulteerde positief. Hij bleek onder invloed van cannabis, ook zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

Er werden 2 voertuigen inbeslaggenomen wegens niet verzekering, 6 andere bestuurders werden geverbaliseerd voor het niet bij hebben van een geldig verzekeringsbewijs nadat na controle bleek dat de verzekering in orde was. Vijf bestuurders werden geverbaliseerd wegens het besturen van een voertuig zonder geldige technische controle. Drie bestuurders waren niet in orde met betrekking tot de inschrijving van hun voertuig en één bestuurder maakte misbruik van een handelaarsplaat. Daarnaast kregen verschillende bestuurders een proces-verbaal van waarschuwing voor diverse inbreuken. Eén bestuurder werd geverbaliseerd wegens het niet dragen van de veiligheidsgordel.

Drie bestuurders werden geverbaliseerd wegens inbreuken op de wetgeving inzake het rijbewijs. Het ging hier voornamelijk over leerling-bestuurders die zich niet aan de voorwaarden van scholing hielden. Het ging hier onder meer over het vervoeren van méér personen dan toegelaten of het besturen van een voertuig dat niet correct was uitgerust. Zij werden geverbaliseerd en dienden zich in regel te stellen alvorens hun weg te kunnen verderzetten.

Boetes

De drughonden werden meer dan 20 keer ingezet voor het doorzoeken van voertuigen. In totaal werden maar liefst 13 processen-verbaal opgesteld voor het vervoeren of bij zich hebben van verdovende middelen. Het ging daarbij om cannabis en cocaïne. Eén van de bestuurders had een verborgen bergruimte in zijn voertuig waarin hij de drugs verstopte. Er werd niemand gerechtelijk gearresteerd.

Tijdens de controles werden 2 verboden wapens aangetroffen, het betrof een zwaard en een verkorte baseballknuppel. Gezien de plaats waar de wapens in de voertuigen werden opgeborgen en het tijdstip van de controle kon er geen geldige uitleg gegeven worden voor het bezit van beide wapens. De betrokken verdachten waren reeds gekend bij de politie. De wapens werden inbeslaggenomen en de nodige processen-verbaal werden opgesteld.

Tijdens de controles werd één persoon aangetroffen die geseind stond voor het betekenen van een verval recht tot sturen. Na de betekening van het rijverbod kon de bestuurder beschikken. 

Het mobiel team van de Douane betrapte 12 bestuurders op het niet betalen van penale boetes. Het betrof in totaal 34570,9 euro. Twee voertuigen van bestuurders die niet konden voldoen aan de boetes, werden bijkomend in beslag genomen. Alle uitgevoerde brandstofcontroles resulteerden negatief.

De Vlaamse Belastingdienst betrapte 38 bestuurders op het niet betalen van de verkeersbelasting. In totaal werden hierbij overtredingen vastgesteld voor een totaal bedrag inzake verkeersbelastingen en boetes van maar liefst 41035 euro. Van de bestuurders die niet onmiddellijk konden betalen werden nog eens 2 voertuigen in beslag genomen.

De resultaten van de controles door de FOD Mobiliteit waren nog niet gekend.