Leuven schakelt versnelling hoger in strijd tegen fietsdiefstal

De fiets is in Leuven zowet het meest gebruikte vervoersmiddel, zowel bij inwoners als bij studenten. De vele fietsen die in de stad gestald staan, trekken helaas ook fietsdieven aan. Elk jaar zijn er ongeveer 1.750 aangiftes van fietsdiefstal, een cijfer dat vrij stabiel blijft. 'Fietsdiefstal was al een prioriteit voor de politie, maar we gaan nu bijkomende actie nemen', zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

fietsdief

Fietsdieven slaan vooral toe in de stationsomgeving, waar verschillende grote fietsenparkings zijn. Daar voert de politie gerichte acties uit om fietsdieven op heterdaad te betrappen. Daarnaast zijn patrouilles op het terrein extra waakzaam voor fietsdiefstallen. Die inspanningen zorgen voor resultaten. In 2020 zijn 127 fietsendieven opgepakt. Dankzij goede afspraken en samenwerking met het parket, komen die daders via snelrecht voor de rechtbank.

Daarnaast zal de politie een pilootproject met lokfietsen opzetten. Een lokfiets wordt geplaatst door de politie en heeft een gps-tracker, waardoor de fiets gevolgd kan worden als die verplaatst wordt. Omdat het gaat om een actie in het kader van de bijzondere opsporingsmethodes, worden daarvoor nog afspraken gemaakt met het parket. 'Om evidente redenen zullen we niet zeggen om hoeveel lokfietsen het gaat of waar en wanneer ze gebruikt zullen worden', zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Tijdens fietscontroles en -acties, bijvoorbeeld tijdens controles rond fietsverlichting of de tweedehandsfietsenmarkt, zal de politie ook serie- en/of merknummers controleren om te zien of die geregistreerd staan als gestolen. 'Onder meer daarom is het belangrijk dat slachtoffers van fietsdiefstal aangifte doen. Zo kunnen we gestolen fietsen detecteren en terug bezorgen aan de eigenaar, en bovendien ook de problematiek nog beter in kaart brengen', zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx. Een aangifte van fietsdiefstal doen, kan online via Police-on-web.

Daarnaast zal samen met NMBS ook toegangscontrole aan de fietsenstalling aan het station, onder het stadskantoor, onderzocht worden.

Cijfers stabiel, groter aandeel elektrische fietsen

Het aantal aangiftes van fietsdiefstallen is de laatste jaren stabiel gebleven. 'Het aantal diefstallen neemt niet toe, maar we zien wel een verschuiving van "gewone’"fietsen naar duurdere fietsen. Steeds vaker mikken fietsdieven op elektrische fietsen, omdat die meer waard zijn', zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx. Het aandeel gestolen elektrische fietsen is tussen 2019 en 2020 met 7 procent gestegen. Het aantal Leuvenaars met een elektrische fiets is de voorbije jaren ook fel toegenomen: van 15 procent in 2017 naar 28 procent in 2020.

Sensibilisering en preventie

Preventie en sensibilisering vormen naast de handhaving een belangrijk actiepunt voor de politie. Zo zijn er de fietsmerkacties, de communicatie over het thema onder meer via sociale media, en het bekender maken van de website www.verlorenengevonden.be, waar iedereen kan gaan kijken of zijn fiets ertussen staat. Wijkagenten zullen ook inwoners aanspreken en adviseren als ze merken dat een fiets niet of niet goed beveiligd gestald staat aan een woning.