Nachtelijke inschuifoperatie fiets- en voetgangersbrug Gasthuisberg

Van vrijdag 23 tot en met zondag 25 februari plaatst een aannemer het brugdek van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de E314, aan het op- en afrittencomplex van de campus Gasthuisberg van UZ Leuven. 

Overzichtsplan werken in uitvoering

Vlaams minister van Mobiliteit trekt in totaal 28 miljoen euro uit voor de ontsluiting van Campus Gasthuisberg. “Deze fietsbrug is maar een van de vele schakels in het grotere investeringsplaatje”, zegt Weyts. De tweede fietsbrug naar het Bloedtransfusiecentrum, de nieuwe rotonde (zie het plan hieronder) en de ondergrondse toegang naar het nieuwe parkeergebouw worden in het najaar van 2018 in dienst genomen.

Meer informatie over het project, vind je hier

Heiswerken met kraan op de snelweg 

De afgelopen weken voerde een aannemer voorbereidende werken uit op de E314. Hij plaatste een pijler in de middenberm van de E314 en legde langs weerskanten van de snelweg landhoofden aan die de brug zullen ondersteunen. Op die landhoofden en op de pijler staan betonnen sokkels waarop oplegtoestellen en daarbovenop het brugdek zullen komen. Het inschuiven van de brug zal gebeuren met behulp van een grote kraan die op de snelweg zal staan.

Verkeer E314 ‘s avonds en ‘s nachts omgeleid via op- en afritten Gasthuisberg 

Tijdens het plaatsen van het brugdek, dat op vrijdag- en zaterdagavond en de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag zal gebeuren, zal het verkeer van de E314 in de beide rijrichtingen via de afritten van de snelweg afgeleid worden en via de oprit de snelweg terug op kunnen rijden. Het verkeer zal dus even via de op- en afritten de Terbankstraat oversteken en onmiddellijk terug de snelweg kunnen oprijden. De aannemer zal de ruimte op de snelweg immers nodig hebben om zijn kranen op te stellen. De omleidingen zullen in voege treden vanaf 21u. De snelweg zal telkens opengesteld worden om 7u ‘s ochtends.

Wegen en Verkeer op Gasthuisberg: de werken op een rijtje 

Sinds het voorjaar van 2017 situeren de werken van het Agentschap Wegen en Verkeer op de campus Gasthuisberg zich aan de westkant van de campus, naast het op- en afrittencomplex “Gasthuisberg” van de E314:

  

  • de pijlers en de landhoofden van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug werden eind december afgewerkt en in februari 2018 wordt het brugdek ingeschoven
  • het nieuwe, gescheiden fietspad parallel aan Terbankstraat werd afgewerkt in het voorjaar van 2017 en wordt sindsdien druk gebruikt, vooral door de studenten van de Sociale Hogeschool  
  • tussen de Terbankstraat en het nieuwe fietspad komt een nieuwe weg die het verkeer vlotter de campus en het nieuwe parkeergebouw insluist - momenteel legt de aannemer de riolering onder de nieuwe weg aan  
  • boven de nieuwe weg komt een rotonde die het verkeer zal geleiden naar o.a. de spoeddienst en het Bloedtransfusiecentrum
  • ook boven de nieuwe weg komt er een fiets- en voetgangersbrug die de fietsers en de voetgangers naar o.a. het Bloedtransfusiecentrum zal leiden.

Foto: © AWV

Labels