Overhandiging verloren voorwerpen aan goede doelen

Jaarlijks worden in Leuven heel wat verloren voorwerpen binnengebracht bij de politie. Die maakt een inventaris op van deze voorwerpen en probeert ze op alle mogelijke manieren terug aan de rechtmatige eigenaar te bezorgen. Soms lukt dit echter niet. Tot voor kort werden deze voorwerpen verkocht of vernietigd. Nu zullen ze een tweede leven krijgen.

overhandigen gevonden tablets

Eigenaar opsporen

De PZ Leuven stelt alles in het werk om de verloren voorwerpen terug bij de eigenaar te krijgen. Alle voorwerpen worden geregistreerd en zorgvuldig bewaard. Dat bleek enkele maanden geleden nog in een televisieprogramma waarbij een zogezegd verloren portefeuille bij de politie van Leuven werd binnen gebracht en ongeschonden met de eigenaar herenigd werd.

'We krijgen heel wat verloren voorwerpen binnen. De politie probeert actief de eigenaar terug te vinden, en in veel gevallen lukt dat ook', zegt burgemeester Mohamed Ridouani. 'In de andere gevallen krijgen de gevonden voorwerpen vanaf nu een nieuw leven bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.'

Bij sommige voorwerpen is de identiteit van de eigenaar gemakkelijk te achterhalen, bv. door een adreskaartje of andere contactgegevens. De andere verloren voorwerpen worden gepubliceerd op de website verlorenofgevonden.be om zo te proberen via een breed publiek de eigenaar te bereiken.

In 2020 lukte dit in bijna 65% van de gevallen. De politie behandelde het voorbije jaar maar liefst 5883 gevonden voorwerpen, toebehorend aan 2343 verschillende eigenaars.

Vaak gaat het over handtassen, rugzakken en portefeuilles, maar ook over sleutels, gsm’s, juwelen en kledij. Af en toe zitten er meer eigenaardige voorwerpen tussen. Officiële documenten zoals identiteitskaarten en bankkaarten worden steeds bezorgd aan de respectievelijke gemeente of bankinstelling.

gevonden voorwerpen

Tweede leven

De voorwerpen die, ondanks alle inspanningen, na zes maanden niet aan de eigenaar terugbezorgd konden worden, worden eigendom van de stad Leuven. Vroeger werden deze voorwerpen verkocht via een openbare verkoop, of vernietigd.

Al sinds 2018 worden gevonden gsm’s, tablets en laptops geschonken aan de VZW Natuurpunt. Dit was in 2019 nog goed voor een aanplanting van 29 bomen. Nu komen daar ook drie andere goede doelen bij: Kirikou, MAAKbar en Poverello.

De gevonden voorwerpen die geschonken zullen worden ondergaan eerst een kwaliteitscontrole, en worden vervolgens per categorie aan een goed doel overgemaakt:

  • GSM’s en smartphones aan Natuurpunt
  • Kledij voor + 12-jarigen aan Poverello
  • Baby- en kinderspullen tot 12 jaar aan Kirikou – Huis van het Kind Leuven
  • Werkmateriaal aan MAAKbar



De politiezone Leuven wil op deze manier, samen met de stad Leuven, haar steentje bijdragen aan de bestrijding van armoede en mee haar schouders zetten onder de circulaire economie.

persmoment