Politie Leuven legt sterke focus op het aanpakken van drugs

In 2019 registreerde de Leuvense politie 1.460 feiten van drugs. Dat is een toename met 285 feiten (+ 24,3 %). Deze toename weerspiegelt vooral de sterke focus van ons korps op het aanpakken van drugs. Vorig jaar werden in Leuven 1.186 feiten gelinkt aan alcohol of dronkenschap geregistreerd. Het overgrote deel der feiten had betrekking op openbare dronkenschap.

DRUGS

In 2019 registreerde de Leuvense politie 1.460 feiten van drugs. Dat is een toename met 285 feiten (+ 24,3 %) in vergelijking met 2018 (1.175 geregistreerde feiten). Dit cijfer weerspiegelt echter vooral de politionele activiteit op het terrein. Het fenomeen drugs is sinds 2014 opgenomen als prioriteit in het zonaal veiligheidsplan en blijft dat ook de komende zes jaar. Het Fenomeenteam (maar ook het Fietsteam) legt sedert haar oprichting een paar jaar terug sterk de focus op het aanpakken van drugs. De drughondengeleider kon na een jaar opleiding in 2018 vorig jaar weer fulltime worden ingezet en kon daarvoor rekenen op zijn nieuwe drughond Beau.

Evolutie geregistreerde drugsfeiten 2005-2019 per jaar, met sterk stijgende trendlijn sedert 2005

Tabel evolutie drugsfeiten 2015 - 2019

Gemiddeld werden ongeveer 120 feiten per maand geregistreerd. In de maand november noteerden we een duidelijke piek met 158 feiten.

Een verdere analyse toont aan dat er meer drugsfeiten werden vastgesteld in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Ook op woensdagnamiddag werd een verhoogd aantal feiten geregistreerd.

Aard van de feiten

Drugs naar aard feit, vergelijking 2017-2019

Het overgrote deel van de drugsfeiten betrof het wederrechtelijk bezit van verdovende middelen (1.287 registraties of 88,2% van alle drugsfeiten). Meestal ging het om personen die in bezit waren van een gebruikshoeveelheid softdrugs en in mindere mate van amfetamines of cocaïne.

De dossiers in verband met verkoop gingen meestal over cannabis.

Een minderheid van de dossiers had betrekking op cannabisteelt, in- en uitvoer van drugs of hulp bij gebruik. Deze dossiers zijn weliswaar minder in aantal, maar vergden wel telkens een doorgedreven onderzoek waar heel wat capaciteit werd ingestoken. De impact van deze enkele dossiers of de omgeving is ook veel groter dan de vele aparte kleinere feiten van bezit.

Soorten drugs

De feiten van wederrechtelijk bezit van drugs hadden vooral betrekking op cannabis, in mindere mate op cocaïne en amfetamines.

Fabricatie of teelt van drugs betrof telkens de kweek van cannabis.

Feiten van in- en uitvoer hadden betrekking op cannabis, cocaïne en amfetamines.

De verkoop van drugs betrof voornamelijk cannabis, in mindere mate cocaïne, amfetamines en heroïne.

Tijdens de controles en gerechtelijke acties werden heel wat drugs in beslag genomen.

soorten drugs per aard feit

Amfetamines: een totaal van 1.949 gram en 304 stuks. De grootste vangst in één keer bestond uit 421 gram.

  • Opmerkelijke politietussenkomst: in januari controleerde een wijkagent in Sintt-Maartensdal een man die zich verdacht gedroeg. De betrokkene bleek in bezit te zijn van meer dan 70 gram amfetamines. Hij had ook een precisieweegschaal bij zich om de koopwaar af te wegen.

Amfetamines

XTC-pillen: een totaal van 182 gram en 1.421 stuks. De grootste vangst in één keer betrof 798 stuks.

  • Opmerkelijke politietussenkomst: in april werden twee Nederlanders gecontroleerd omdat ze met hun voertuig op een parkeerplaats voor mindervaliden stonden. Bij verdere controle bleek één van de twee in bezit van 93 xtc-pillen. Bij een huiszoeking werden nog eens 798 xtc-pillen aangetroffen. De man werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en aangehouden, zijn voertuig werd in beslag genomen.

XTC

Bruine heroïne: een totaal van 19 gram en 41 stuks. De grootste vondst in één keer bedroeg 18 stuks.

Bruine heroïne

Cocaïne: een totaal van 615 gram en 88 stuks. De grootste vangst in één keer betrof 200 gram.

  • Opmerkelijke politietussenkomst: in januari controleerde het Fenomeenteam een Mechelaar naar aanleiding van zijn vreemde rijgedrag. Hij testte positief voor drugs in het verkeer. Bij verdere controle van het voertuig werden verschillende gsm-toestellen aangetroffen die verborgen zaten tussen de binnenbekleding en de carrosserie van het voertuig. De onderzoekers vonden ook een geheime bergplaats in het voertuig waar 55 gebruikershoeveelheden cocaïne verstopt zaten. De man gaf toe dat hij sinds eind oktober 2018, toen hij in Leuven aankwam, cocaïne verkocht.
  • Opmerkelijke politietussenkomst: in februari controleert het Fietsteam een Nederlandse bestuurder n.a.v. een overtreding in de stationsbuurt. De man is duidelijk zenuwachtig. De reden daarvoor is het feit dat hij 200 gram cocaïne verstopt heeft in zijn broek. De Nederlander wordt aangehouden door de onderzoeksrechter.

Cocaïne

Cannabisplanten: een totaal van 643 stuks. De grootste vondst in één keer ging om 626 planten.

Cannabis

Hasj: een totaal van 1.306 gram en 116 stuks. De grootste vondst in één keer betrof 179 gram.

  • Opmerkelijke politietussenkomst: in juli werd een lokale drugdealer op heterdaad betrapt toen hij in het Erasmuspark cannabis wilde verkopen aan een druggebruiker. Hij had drie gebruikershoeveelheden cannabis op zak. In de buizen van zijn plooifiets bleken nog eens zeven gebruikershoeveelheden verstopt te zitten. De man werd in eerste instantie vrijgelaten onder voorwaarden.

Hasj

Marihuana: een totaal van 8.953 gram en 125 stuks. De grootste vondst in één keer betrof 1.054 gram.

Marihuana

Risicostraten en -pleinen

Risicopleinen en straten

De Maria-Theresiastraat die in 2018 op nummer 1 stond (voor een groot deel het gevolg van de aanwezigheid van de Hulpgevangenis waar regelmatig controles worden uitgevoerd), werd in 2019 voorbijgestoken door het Martelarenplein. De verhoogde aandacht voor de stationsomgeving is daar zeker niet vreemd aan. De Oude Markt blijft een hoog aantal feiten noteren evenals de Philipssite (hier gaat het om drugs die werden aangetroffen tijdens de fouille van verdachten die naar het Politiehuis werden overgebracht).

Verdachten

In totaal werden 1.475 verdachten gevat en geïdentificeerd. Voor het merendeel ging het om personen die in bezit waren van drugs, namelijk 1.235. Het ging om 1.365 mannen (92,7%) en 108 vrouwen (7,3%).

Het overgrote deel van de verdachten betrof Belgen (1.142 of 78,4%). Daarnaast ging het om o.m. 51 Afghanen, 45 Nederlanders, 16 Roemenen, 14 Marokkanen, 14 Polen, 12 Italianen, 11 Irakezen, 11 Slowaken en 10 Spanjaarden.

Inzet drughond

De drughond werd vorig jaar 172 ingezet :

  • 93 controles van voertuigen waarvan 38 positief,
  • 28 huiszoekingen waarvan 22 positief,
  • 2.900 controles van personen tijdens verschillende acties waarvan 122 positief.

Meestal werden gebruikshoeveelheden cannabis aangetroffen.

ALCOHOL

In 2019 werden in Leuven 1.186 feiten gelinkt aan alcohol of dronkenschap geregistreerd. Dat is een stijging met 49 feiten (+4,3%) in vergelijking met 2018.

Evolutie geregistreerde feiten inzake alcohol 2005-2019 per jaar, met sterk stijgende trendlijn sedert 2005

Evolutie alcoholfeiten 2015-2019

De meeste alcoholfeiten werden geregistreerd in de maanden oktober, november en december. Er werden duidelijk meer feiten vastgesteld tijdens de uitgaansnachten van donderdag op vrijdag, vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag.

Aantal feiten per maand in 2019

Het overgrote deel der feiten, namelijk 1.086 had betrekking op openbare dronkenschap. Verder ging het om 99 inbreuken op artikel 88 van het gecoördineerd politiereglement dat het gebruik van alcohol op de openbare weg verbiedt na middernacht en 1 overtreding op het schenken van alcohol binnen een zone waar dit werd verboden.

Aard van de feiten

Risicostraten en -pleinen

Op de Oude Markt, in de Naamsestraat en de Tiensestraat en op het Martelarenplein werden, net zoals het jaar daarvoor, de meeste feiten geregistreerd. Niet verwonderlijk dat Oude Markt en Naamsestraat het hoogste scoren, gelet op het feit dat daar het meeste volk samenkomt en er de meeste controles plaatsvinden.

Straten en pleinen met meeste geregistreerde feiten alcohol in 2018 en 2019