Resultaten ECLIPS-actie van zaterdag 11 mei 2019

Op verschillende locaties op de Leuvense ring werden zaterdag 11 mei 2019 grootschalige multidisciplinaire controles uitgevoerd.

In eerste instantie werd er gecontroleerd op de Tervuursevest ter hoogte van de parking van OHL. Vervolgens werd er gecontroleerd op de Den Boschsingel ter hoogte van de Brusselsepoort in beide richtingen. Hiervoor werden op strategische locaties ANPR-scanners opgesteld om alle doorgaand verkeer te kunnen controleren in politionele en fiscale databanken. Om de bestuurders te intercepteren die de controles wilden ontwijken of die gesignaleerd stonden in één van de databanken, werden motorrijders van de politie, Douane en de Vlaamse Belastingdienst gezamenlijk ingezet met ploegen van de Federale wegpolitie. De focus van de actie lag hierbij op verkeershandhaving, gerechtelijke misdrijven, fiscale inbreuken en rondtrekkende daders. In totaal waren 80 medewerkers van verschillende diensten en eenheden actief op het terrein.

Tijdens de actie werden 286 voertuigen en hun inzittenden aan een grondige controle onderworpen. Hierbij werden 349 personen grondig gecontroleerd en alle bestuurders werden onderworpen aan een ademtest. Vijf bestuurders bleken te veel gedronken te hebben en er werden ook 2 bestuurders betrapt op rijden onder invloed van drugs. De drughonden werden telkens ingezet wanneer er een vermoeden was van drugs en er werden 5 processen-verbaal opgesteld voor het bezit van verdovende middelen. Drie voertuigen werden in beslag genomen wegens niet verzekering.

Het mobiel team van de Douane betrapte verschillende bestuurders op het niet betalen van penale boetes. In totaal werd er voor 36346,61 euro aan boetes geïnd, waarvan 3362,53 euro cash en voor de rest werd het voertuig getakeld

De Vlaamse Belastingdienst betrapte verschillende bestuurders op het niet betalen van de verkeersbelasting. Er werden overtredingen vastgesteld inzake verkeersbelastingen en boetes waarvoor een totaalbedrag van 26981 euro werd geïnd, waarvan 14458,2 euro cash en voor de rest werd het voertuig getakeld.

Eclips overzicht