Roesrijden...weg van alcohol!

Op woensdag 15 mei en donderdag 16 mei vond voor de derde keer 'Roesrijden' in 30CC/Wagehuys in Leuven plaats. Roesrijden is een initiatief van de preventiedienst in samenwerking met vzw Rondpunt voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. Het verwijst naar in een roes van alcohol achter het stuur kruipen. Het doel van deze actie is jongeren sensibiliseren voor ze hun rijbewijs behalen.

Bij verkeersongevallen zijn vaak jonge chauffeurs betrokken. Deze jonge chauffeurs zijn een kwetsbare en risicovolle groep: ze missen ervaring met autorijden, hebben vaak jonge overmoed, voelen groepsdruk en gaan naar feestjes waar te veel alcohol gedronken wordt. De gevolgen van jongeren die op een feestje te veel gedronken hebben en toch nog achter het stuur kruipen, kunnen verschrikkelijk zijn. Op 1 seconde kan het leven van de jonge veroorzakers, slachtoffers en familieleden veranderen in de hel.

Daarom wil de preventiedienst een totaalbeleving met krachtige getuigenissen over het risico van rijden en alcoholgebruik geven. De actie start als een feestje. De leerlingen arriveren in een zaal waar een fuif bezig is. Plots wordt de muziek onderbroken door een filmpje van een verkeersongeval waarin de gevolgen voor de veroorzaker getoond worden.

Roesrijden 2

Getuigenissen

Na het bekijken van dit filmpje krijgen de leerlingen een getuigenis van een bestuurder en een passagier te horen, die in hetzelfde verkeersongeval na een avondje uit betrokken zijn geweest. Zo  krijgen de leerlingen dit ongeval vanuit twee standpunten te zien. Beiden vertellen ze over hun leven voor het ongeval, het ongeval zelf en hun leven na het ongeval met de fysieke en mentale gevolgen ervan.

Na de getuigenis volgt een nabespreking aan de hand van een aantal vragen en stellingen die aan de leerlingen voorgelegd zijn. Vervolgens kunnen de leerlingen aan de hand van stemkastjes hun mening meedelen. Enkele vragen die gesteld worden zijn: “ik heb al eens in het donker gereden met de fiets zonder licht”, “ik ben al eens vergeten mijn gordel vast te klikken in de auto” en “BOB drinkt enkele glazen alcohol. Ga je met BOB mee naar huis?”.

Roesrijden 3