Senior van de maand augustus

Lucie Vanden Eynde is de senior van de maand augustus. Onze senioreninspecteurs kennen haar van de maandelijkse contactpunten in woonzorgcentrum Ter Putkapelle in Wilsele.  Lucie verblijft in een serviceflat en is altijd aanwezig tijdens evenementen. Ze is heel vlot in omgang en bekommert zich graag om de andere bewoners. Bij elk bezoek onthaalt Lucie, die trouwens heel positief in het leven staat, onze senioreninspecteurs hartelijk

Lucie werd geboren in 1935 in Tienen en is er opgegroeid als zevende de in de rij van acht kinderen.Ze ging in Tienen bij de “nonnetjes” naar school. Na een zevende jaar middelbaar ging ze nog enkele maanden “snit en naad” studeren, maar daar gaf ze algauw de brui aan.

Daarop ging Lucie werken bij een tandarts, als assistente. Haar taken bestonden vooral uit schoonmaken van instrumenten en ’s avonds bijspringen in het huishouden.
Een kleine acht jaar later hield ze het voor bekeken bij de tandarts en ging onze senior van de maand bij een grossist in Tienen werken. Hier stond ze in voor de administratie. Op haar werk ontmoette Lucie “Jef”, de liefde van haar leven. Ze trouwden in maart 1959. In september van hetzelfde jaar verhuisden Lucie en Jef naar Kessel-Lo, waar ze hun hele leven samen hebben vertoefd.

Een leven lang kruidenier

Lucie en Jef begonnen in Kessel-Lo een Végé-winkel, dat is een winkel onder de koepel van een Nederlandse landelijke organisatie van zelfstandige kruideniers. Lucie stond in de winkel en Jef deed vooral de aankopen op de markten. 25 jaar lang hebben zij samen de winkel gerund.

Lucie en Jef kregen samen drie kinderen: Marleen, Hans en Karine. De kinderen pasten op elkaar, want hun ouders moesten hard werken. Op latere leeftijd konden ze hun ouders helpen in de winkel.

Noodlot

Het noodlot sloeg echter toe in het gezin. Zoon Hans overleed in 1980 na een jarenlang gevecht tegen leukemie.
Drie jaar later begon Jef te sukkelen met zijn, hart waardoor ze noodgedwongen de winkel moesten sluiten.
In 2008 verloor dochter Karine de strijd tegen darmkanker.
Ook voor Jef kwam alle hulp te laat toen hij in 2010 een hartinfarct kreeg.

Terugblik op een mooi leven

Ondanks al deze rampspoed kijkt Lucie terug op een gelukkig leven met Jef en de kinderen. En vandaag kan ze genieten van het bezoek van erg fijne vrienden van vroeger. Zij waren aangesloten bij de turnkring Sint-Jozef in Kessel-Lo en gingen ieder jaar op citytrip in eigen land met een 20-tal personen. En nu hebben ze met z’n allen een vaste afspraak iedere eerste zondag van de maand, wanneer ze samen iets gaan drinken.

Verhuis naar serviceflat

Het werd voor Lucie op een bepaald moment erg moeilijk om nog langer alleen te blijven wonen. Op 08/11/2016 kreeg ze te horen dat er een serviceflat voor haar vrij was, waarmee een hele nieuwe wereld voor haar opende. Die serviceflat betekent enorm veel voor haar. Zo kan ze immers haar vrijheid behouden, maar kan ze toch altijd op hulp rekenen waar nodig. En ze is omringd door andere bewoners, waardoor ze niet vereenzaamt. Ideaal dus om haar oude dag door te brengen.

Lucie geniet dagelijks van kleine dingen: wandelen in de buurt met vriendinnen, deelnemen aan activiteiten in het dienstencentrum, TV kijken, …  Zelfs in tijden van corona, wanneer alle activiteiten wegvallen, blijft Lucie positief. Zij maakt van iedere dag het beste.
Lucie leeft dan ook volgens deze slogan: 'het leven is een strijd en wie lang leeft, is een oud-strijder'. Blijf nog maar een tijdje verder strijden, Lucie!