Senior van de maand juni

Onze senior van de maand werd geboren als middelste kind van drie in een boerenfamilie. En daar is ze erg trots op.  Ze staat daarenboven altijd klaar om anderen te helpen en ze geniet ervan als er bezoek komt. En dat hebben we gemerkt! Maak kennis met Mariette Devroye.

Mariette

Mariette is geboren in Leuven in 1938 en opgegroeid als middelste kind in een gezin van 3 meisjes. Haar ouders waren boerenmensen en bezaten en stuk grond van 6 à 7 hectare tussen de schaatsbaan van Haasrode en de Geldenaaksebaan. Dit stuk grond is ook wel gekend onder de naam ‘Parkveld’. Ze hadden er koeien, paarden, varkens en akkers waar ze patatten, prei, graan en vele andere gewassen en groenten op teelden. Als jong meisje wist Mariette al wat hard werken was. 'Groenten, zoals sla en spinazie, oogsten we nog vlak voor we naar de markt gingen, zodat ze zeker vers waren. De koeien melkten we met de hand en de melk rondbrengen dat deden mijn vader en oudste zus.'

Op 18 maanden naar school

Als we Mariette vragen hoe haar schooltijd verliep en ze ons vertelt dat ze al naar school ging toen ze slechts 18 maanden oud was, vallen onze monden open en is de verbazing groot. 'De zusters waar mijn zus naar school ging, hadden een leerling te kort en met het vele werk op de boerderij was mijn moeder blij dat ze mij daar achter kon laten. ’s Ochtends ging ik dan naar school en na de middag sliep ik. Dat was dan in een lokaal met een grote stoof waar regelmatig kinderkleding hing te drogen.' Haar lagere school bracht ze door in de Sint-Norbertusschool op de Geldenaaksebaan, waarna ze nog 3 jaar middelbaar onderwijs in de richting handel heeft gevolgd in Sancta Maria.

Bij de schoonouders

In 1959 is Mariette getrouwd met Francois, die ze op een hoveniersbal heeft ontmoet. Samen krijgen ze een zoon Paul en wonen ze lang bij haar schoonouders terwijl ze hun eigen landbouwbedrijf draaiend houden. 'Doordat we lang bij mijn schoonouders woonden, konden zij gemakkelijk op mijn zoon passen, waardoor ik veel vrije tijd had.' Nadat Mariette’s man in 1985 overleed, stopte ze met hun landbouwbedrijf en bleef ze thuis om voor haar schoonouders te zorgen.

Actief in het verenigingsleven

Al vanaf haar jeugd nam Mariette deel aan het verenigingsleven. Ze startte als lid van de Kajotsters, een jeugdbeweging voor meisjes, waarmee ze in 1957 een week naar Rome ging, samen met nog 30.000 andere deelneemsters van over de hele wereld. Ondertussen is ze ook al meer dan 50 jaar lid van OKRA Terbank. Op vraag van de toenmalige oprichters sloot Mariette zich aan en zorgde mee voor de praktische beslommeringen zoals klaarzetten, opruimen, en alles wat er tussendoor bij komt kijken om de activiteiten vlot te laten verlopen. Op deze manier kwam zij ook automatisch in het bestuur van de Bond van Gepensioneerden terecht, wat sinds verschillende jaren de nieuwe naam OKRA heeft gekregen. Ook bij Samana, vroegere ziekenzorg, heeft Mariette dezelfde weg afgelegd.

KVLV, toen ‘Boerinnengilde’ was ook een deel van haar engagement binnen het verenigingsleven.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

De coronaperiode vond Mariette een hele triestige periode. 'Ik gebruik geen computer of gsm, dus daar had ik geen voordeel aan, terwijl vriendinnen wel elke zondag aan het videobellen waren met hun kinderen of kleinkinderen. Met enkele vriendinnen en mijn zoon, die in dezelfde appartementsblok woont als ik, ben ik wel blijven afspreken. Al droegen we dan wel flink ons mondmasker en probeerden we zoveel mogelijk afstand te houden! Ik ben er gelukkig nooit ziek van geweest, maar ben wel heel blij dat dat achter de rug is (hout vasthouden dat het zo blijft), want ik heb graag mensen rondom mij en vind het heerlijk als mensen op bezoek komen', aldus onze senior van de maand. En of we dat gemerkt hebben! Toen we bij Mariette aankwamen, zat er al een vriendin en toen we vertrokken, kwam er nog volk toe. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd zeker?