Senioreninspecteurs en stad Leuven organiseren belproject bij assistentiewoningen
Op dinsdag 05/12/2023 tussen 17.00 uur en 20.00 uur organiseerden senioreninspecteurs Patricia en Karolina van Politie Leuven het “belproject” in samenwerking met de stad Leuven. Met dit project willen ze de bewoners van assistentiewoningen waarschuwen om niet zomaar de centrale toegangsdeur te openen voor iedereen.
Bij elke assistentiewoning komen een politie-inspecteur in uniform en een persoon in burger van de gemeenschapswacht, politie of de stad langs. De persoon zonder uniform belt aan in de algemene inkomhal en probeert met een smoesje de bewoners te overhalen om de centrale toegangsdeur te openen. De inspecteur, die uit het zicht van de videofoon staat, noteert hoe de bewoners reageren bij het aanbellen. Als de inspecteur en persoon in burger eenmaal binnen in het gebouw zijn, gaan ze samen naar de verdieping waarop is aangebeld om daar de bewoners van die verdieping erop te wijzen dat ze een onbekende binnen hebben gelaten.
Wanneer de bewoners plots politie opmerken in de gemeenschappelijke gangen reageren ze vaak verrast en vragen aan elkaar wie die inspecteur in uniform heeft binnengelaten. Hier wordt op ingepikt om ze op de gevaren van een onbekende te wijzen. De bewoners krijgen nog een ‘alert kaartje’ – waarop staat om steeds de politie te bellen bij verdachte situaties – en een balpen met het gsm-nummer van de senioreninspecteurs.
“Leuven is een veilige stad, maar het is belangrijk om waakzaam te blijven voor wie mogelijk geen goede bedoelingen heeft. Met deze belactie willen we onze senioren sensibiliseren om de situatie in te schatten wanneer er door een onbekende wordt aangebeld. Zo weten ze in het vervolg hoe te reageren als ze twijfelen. Tegelijkertijd leren ze de senioreninspecteurs nog beter kennen en weten ze bij wie ze terecht kunnen wanneer ze hulp nodig hebben. Bijna 20% van de Leuvenaars is boven de 65 jaar oud, dus het is een grote en belangrijke groep waarvoor we ons graag extra inzetten”, zeggen schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden en schepen van senioren Bert Cornillie.
Resultaten
Na het belproject worden de resultaten meegedeeld aan de verantwoordelijken van de assistentiewoningen en gaan de senioreninspecteurs nog eens langs op een bewonersraad waar ze de cijfers bespreken met de bewoners. De bewoners bij wie ze niet hebben aangebeld of die niet thuis waren, krijgen ook daar nog een ‘alert kaartje’ en balpen. Daarenboven worden er affiches in de liften en gemeenschappelijke ruimten opgehangen.
Tijdens het belproject werden 196 ouderen erop gewezen om niet zomaar voor iedereen de centrale toegangsdeur te openen. Dat was zeker nog nodig, want slechts 49 ouderen gaven het goede voorbeeld: zij deden de deur niet open of kwamen beneden kijken wie er voor de deur stond.
Met het belproject zorgen we ervoor dat de bewoners van assistentiewoningen veiliger omgaan met onbekenden aan de deur. “Inzien dat je elkaar nodig hebt, is een randvoorwaarde om het echt samen te doen. Wanneer er teamwerk en samenwerking is, kunnen er prachtige dingen gerealiseerd worden zoals dit belproject op 15 locaties in Leuven. Omdat elke senior telt!” geven de nog senioreninspecteurs mee.