Tips om fietsdiefstal te voorkomen

Leuven is een echte fietsstad, veel inwoners maken gebruik van een (elektrische) fiets als vervoersmiddel. Helaas maakt dit het ook interessant voor fietsdieven om in Leuven hun slag te slaan.

Met deze tips beperk je het risico op fietsdiefstal:

  • Investeer in een goed, stevig fietsslot. Gebruik bij voorkeur twee sloten in plaats van één slot zodat je je fiets aan een fietsrek of -hek kan vastmaken.
  • Maak je fiets met kader en wiel aan een fietshek vast. Zorg ervoor dat je je fiets niet aan straatmeubilair vastmaakt, dit hindert vaak de andere weggebruikers. Via https://www.leuven.be/fiets-parkeren vind je een overzicht van de fietshekken in jouw buurt om jouw fiets aan vast te maken.
  • Laat niets achter in je fietstassen of op je bagagedrager, vergeet ook je afneembare fietslichtjes niet.
  • Plaats je fiets ’s avonds op een goed verlichte plaats en indien mogelijk in een fietsenstalling met toezicht.
  • Laat je fiets merken met een fraudebestendige sticker. Dit verhindert niet dat je fiets gestolen wordt, maar kan sommige fietsdieven wel afschrikken. Een gestolen gemerkte fiets kan ook makkelijker aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd worden. Je kan je fiets op verschillende plaatsen laten merken, de locaties en openingsuren vind je terug op: https://leuven.be/fiets-merken.

Is jouw fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte bij politie. Je kan online makkelijk aangifte doen via www.politie.be/e-loket. Kijk ook altijd eens op de website www.verlorenofgevonden.be of je fiets hier niet tussen staat. Fietsen die hinderlijk, gevaarlijk of foutief gestald staan, worden door de fietscentrale opgehaald en op deze website geplaatst. Heb je tijdelijk een vervangfiets nodig? Bij Velo kan je terecht om voor een korte periode een fiets te huren: www.velo.be/korte-termijn-verhuur.

Meer weten over fietsdiefstal voorkomen? Bekijk dan zeker ook onderstaande folder:
 

Folder fietsdiefstal