Twee inspecteurs zijn gestart met een opleiding tot motorrijder

Op 1 september begon ook voor twee inspecteurs van Lokale Politie Leuven een nieuw schooljaar: niet vanop de schoolbanken, maar vanop een heuse politiemotor. Bettina Knuth en Raoul Kwanten starten immers met hun opleiding tot motorrijder. Tot maart 2023 volgen ze les aan Campus Vesta, het multidisciplinaire opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen in Antwerpen.

Motorrijder

Beide inspecteurs startten hun carrière bij Lokale Politie Leuven een viertal jaren geleden bij de Interventiedienst. ‘Voor mij was het al van meet af aan een droom om als motorrijder aan de slag te gaan’, vertelt Bettina, ‘Ik vind dat wel iets hebben zo een ‘motard’. Die heeft toch een bepaalde uitstraling.’ ‘Mijn interesse om als motorrijder te starten, is er eigenlijk pas gekomen tijdens mijn periode bij de Interventiedienst’, legt Raoul uit.

 

Beiden maakten ondertussen mobiliteit naar de Dienst Verkeer. ‘Dat is echt een meerwaarde bij Lokale Politie Leuven’, legt Bettina uit, ‘Je kan blijven werken voor hetzelfde korps, maar gewoon van job veranderen. Je krijgt zelfs eerst de kans om voor je echt mobiliteit maakt en dus voor een andere dienst gaat werken, een aantal maanden te proberen of die nieuwe taak je wel ligt.

Bettina en Raoul hebben ter voorbereiding van hun opleiding tot motorrijder al hun rijbewijs op de motor gehaald. Bettina rijdt ook in haar vrije tijd met de motor. Raoul heeft op termijn plannen om er met de eigen motor op uit te trekken. En in september begon het echte werk. ‘Manoeuvres, doorgedreven motorbeheersing aan trage snelheid, hindernissen nemen, … het komt allemaal aan bod’, licht Bettina toe. ‘We leren ook prioritair rijden en escorte rijden’, vult Raoul aan, ‘We gaan zelfs op bochtenstage in de Ardennen.’ Vooral het traag rijden met de motor is niet zo gemakkelijk onder de knie te krijgen, vinden de kandidaat-motorrijders: ‘Je moet het kantelpunt leren aanvoelen dus vallen hoort er helaas wel eens bij.

Op 18 oktober mogen onze inspecteurs dan tonen wat ze geleerd hebben en leggen ze een examen af. Maar daar blijft het niet bij. ‘Ons korps vindt het belangrijk dat we niet alleen goed met de motor overweg kunnen, maar dat we ook een gedegen opleiding over het verkeer krijgen’, merkt Bettina op. ‘We hebben natuurlijk al heel wat geleerd over de verkeersregels tijdens onze basisopleiding’, pikt Raoul hierop in, ‘Maar het is de bedoeling dat we echte verkeersspecialisten worden. Vanaf november volgen we dus ook een theoretische opleiding.’ Bettina en Raoul leren dan alle kneepjes van het (verkeers)vak. Zo zullen ze ook leren hoe ze een controle zwaar vervoer kunnen uitvoeren, iets wat de Dienst Verkeer van Lokale Politie Leuven regelmatig organiseert in samenwerking met andere partners. Einde maart volgt dan het theoretisch examen. ‘En vanaf dan kan je ons in de Leuvense straten tegenkomen op onze motor’, besluiten Bettina en Raoul.