Twee operationele hondengeleiders versterken het hondenteam van Lokale Politie Leuven

Twee nieuwe hondengeleiders zijn in het hondenteam van Lokale Politie Leuven aangetreden. Inspecteurs Bjorn Maesen en Stijn Serre maakten voordien al deel uit van het hondenteam, maar zijn nu in hun opleiding patrouillehondengeleider geslaagd en mogen dus voortaan aan operationele acties deelnemen.

 

.Bjorn en Stijn zijn in februari gestart aan hun opleiding in de kennel van de Lokale Politie Brussel Hoofdstad. Normaal gezien zouden de twee patrouillehondengeleiders afzwaaien in juni, ware het niet dat het coronavirus hier een stokje voor stak.

De opleiding valt grofweg uiteen in twee grote onderdelen: oefenen op  gehoorzaamheid en het aanleren van interventietechnieken. ‘Deel 1 neemt het meeste tijd in beslag’, vertellen beide inspecteurs, ‘Zo werken we intens met de honden op basiszoektechnieken. Het is ook in deze fase dat we onze dieren laten gewennen aan bijvoorbeeld het wandelen in de metro of in een station, iets wat voor hen niet altijd evident is. Eens de honden dat allemaal onder de knie hebben, mogen we beginnen aan het oefenen van interventietechnieken. Zo leren de dieren om gebouwen te doorzoeken of mensen die zich hebben verstopt op te sporen, het zogenaamde attenderen.’

Nu Bjorn en Stijn in hun opleiding zijn geslaagd, mogen ze ook deelnemen aan operationele acties. Omdat er voorlopig minder acties zijn gepland, hebben beide teams nog niet vaak kunnen tonen wat zij in hun mars hebben. Django en Kay laten dat alleszins niet aan hun hart komen. ‘Ze zijn altijd zeer enthousiast als ze met hun baasjes aan het werk kunnen’, besluiten Bjorn en Stijn. ‘Of zou dat te maken hebben met het speeltje dat ze krijgen als ze goed hun best doen’, knipogen beide baasjes.

Bjorn en Django Stijn en Kay
Bjorn en Django Stijn en Kay