Vliegen met een drone in Leuven?

Sinds 31/12/2020 wordt de onbemande civiele luchtvaart geregeld door de Europese verordeningen EU 2019/947 en EU 2019/945 en hun amendementen. Deze regelgeving is allesomvattend. De toepassing in België is een federale materie. Je vindt hiervan de toepasselijke KB's op de website van de FOD Mobiliteit, onder 'Waar kan ik de regelgeving inzake UAS terugvinden' bij de 'veelgestelde vragen'.Samengevat bepalen deze dat

  • een exploitant zich moet registreren in het DGLV Drone Portaal als het gebruikte onbemande toestel (UAS) zwaarder is dan 250 gram en/of een sensor met zich meedraagt die persoonlijke identificatie mogelijk maakt. 
  • bestuurders van onbemande toestellen vanaf 250 gram een online opleiding en examen moeten doorlopen waarvan ze een certificaat krijgen (met QR-code voor geldigheidscontrole).
  • exploitanten wanneer ze in de OPEN categorie (laag risico) kunnen vliegen, geen ontvangstbevestiging van een verklaring of een exploitatievergunning nodig hebben. Voor vluchten in de SPECIFIC-categorie (medium risico) is dat wél het geval. Ook hiervoor kunnen ze bij het DGLV Drone Portaal terecht.
  • bijkomende voorwaarden worden vereist in de zogenaamde geozones. Een overzicht vind je op https://map.droneguide.be/.Meer lezen? Alle info over vliegen met drones vind je hier.

Heb je nog vragen, dan kan je die stellen via e-mail aan pz.leuven.drones@police.belgium.e.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Leuven via het contactformulier of telefonisch via 016 210 611.