Laat een inbreker in de kou staan

Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn de dagen korter en donkerder. Dit is een periode waarin inbrekers minder snel gezien worden omdat er minder sociale controle is. Dit betekent spijtig genoeg meestal ook een stijging van het aantal diefstallen in woningen in vergelijking met de lente- en zomermaanden.

 

Inbreker politiezone HerKo

Verminder de kans op een inbraak door deze tips toe te passen.

  • Geef je huis een bewoonde indruk bij afwezigheid. Installeer een timer zodat de binnenverlichting op wisselende tijdstippen in één of meerdere kamers aan en uit gaat.
  • Zorg voor goede buitenverlichting met bewegingssensor.
  • Doe alle deuren op slot en sluit alle ramen voor je de woning verlaat. Vergeet ook je ramen op de eerste verdieping niet te sluiten en extra te beveiligen. Inbrekers klimmen soms op naar een plat dak om via de eerste verdieping de woning binnen te gaan.
  • Vooral juwelen en geld zijn gegeerd. Een inbreker doorzoekt daarom graag de slaap- en badkamer(s). Maak foto’s van waardevolle voorwerpen en bewaar ze niet allemaal op dezelfde  plaats.  Ruimtes zoals een garage, kelder of zolder worden doorgaans niet doorzocht. 
  • Laat je huis gratis screenen door één van de (vrijwillige) diefstalpreventieadviseurs van de politiezone. Zo’n adviseur bekijkt je woning door de ogen van een inbreker en geeft tips op maat. Met eenvoudige aanpassingen, zoals het plaatsen van een extra slot op je raam of deur, kan je het risico op inbraak al aanzienlijke verminderen. Het advies is gratis, vrijblijvend en niet-commercieel. Een advies vraag je aan via e-mail pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu of je belt naar het centraal nummer van de politiezone 016/85.34.00.