Phishing, 't zit in de details!

Phishing is een vorm van oplichting waarbij potentiële slachtoffers worden benaderd via e-mail, sms, sociale media of telefoon en waarbij de oplichter zich voordoet als iemand anders (een bank, energieleverancier, de politie, een vriend, …). De oplichter wil geld bekomen of je identiteit stelen.

Phishing, 't zit in de details

Sommige berichten zitten ingenieus in elkaar, waardoor het moeilijk wordt om “echt” van “vals” te onderscheiden. Met de campagne  “Phishing, ’t zit in de details” wil het Centrum voor Cybersecurity België je helpen om het onderscheid te maken. De nadruk ligt op het herkennen van valse URL’s.

Een URL is het adres van een website op internet. De URL van een website vind je in de adresbalk van je webbrowser. Staat er een link in het bericht dat je hebt ontvangen, dan kan je met je muis op de link gaan staan en verschijnt de URL achter de link. Als een oplichter de website met de URL  www.bonus.nu/gratis wil namaken, zal hij/zij bijvoorbeeld de naam www.bonuss.nu/gratis of www.bonus.nu/gratís voor zijn valse website kiezen. Zo’n detailverschil wordt niet door iedereen opgemerkt.

Laat je niet vangen!

  • Controleer altijd de URL van de website waar je naartoe geleid wordt.
  • Klik nooit rechtstreeks op een link in het bericht, maar ga zelf naar de website van de organisatie door die rechtstreeks in je webbrowser te typen.
  • Download de Safeonweb Browser-extensie op www.safeonweb.be. Die waarschuwt je tijdens het surfen op internet voor onbetrouwbare websites.
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het bericht daarna.

Ben je toch geld kwijtgeraakt? Doe aangifte bij politie.Meer info op www.safeonweb.be

Labels