Politiezone HerKo organiseert controleactie tegen inbraken, maar vraagt ook uw hulp!

Deze maand registreerde de politiezone HerKo 27 inbraak(pogingen) op haar grondgebied. Dat zijn er 11 meer in vergelijking met de maand oktober en 18 meer in vergelijking met september.  Dat er meer inbraak(pogingen) plaatsvinden tijdens de donkere maanden is een fenomeen dat jaarlijks terugkeert. Tijdens de wintermaanden is er minder passage op straat en dus ook minder sociale controle.

Inbraakactie Politie HerKo

De meeste inbraken worden in deze periode ’s avonds gepleegd tussen 17 uur en 22 uur. Inbrekers kiezen voornamelijk woningen waar de bewoners afwezig zijn. Tijdens de donkere maanden is het niet moeilijk te zien welke woningen ’s avonds nog onbewoond zijn. Het is dus geen toeval dat de controleactie van politie HerKo tijdens de (voor)avond plaatsvindt.

“De inbraken zijn momenteel vrij verspreid over het grondgebied. Er is geen buurt die er tussenuit springt.”, aldus commissaris Dieter Hendrickx van de politiezone Herent-Kortenberg. “Onze politieploegen patrouilleren en controleren regelmatig op het grondgebied. We nemen ook de treinstations mee tijdens de controles, omdat we weten dat dieven ook met het openbaar vervoer komen en gaan”. De politiezone roept op om de ogen en oren open te houden. “Het is cruciaal om verdachte personen en voertuigen te melden aan de politie via het nummer 101. Kijk daarbij vooral naar hoe mensen zich gedragen in de gegeven omstandigheden, ongeacht of het mannen of vrouwen zijn. Uit recente info lijkt wel dat steeds meer voertuigen met buitenlandse nummerplaten gelinkt kunnen worden aan inbraken. Dat wil niet zeggen dat een voertuig met buitenlandse nummerplaat sowieso een verdacht voertuig is, maar wees er extra waakzaam voor, zeker wanneer het voertuig vreemd is aan de buurt.” aldus Dieter Hendrickx.

Verder valt het de politiezone op dat inbrekers hun inbraakmateriaal niet zelf meebrengen, maar in tuinhuizen op zoek gaan naar ladders en gereedschappen, zoals schroevendraaiers, die ze kunnen gebruiken. Bij één woning werd zelfs een kniptang gebruikt die in een bijgebouw aan de woning werd gevonden. Schroevendraaiers worden veelvuldig gebruikt om ramen en deuren open te forceren en ladders worden gebruikt om naar de eerste verdieping van een woning te klimmen.

De politiezone wil de volgende preventietips meegeven:

  • Ga je ’s avonds (met je hond) wandelen in de buurt? Heb dan oog voor verdachte situaties en meld ze meteen aan de politie door naar het nummer 101 te bellen.
  • Bewaar materiaal dat kan gebruikt worden om in te breken (zoals schroevendraaiers, griptangen, …) in een afgesloten garage of tuinhuis.
  • Laat ook geen ladders in de tuin of het tuinhuis. Heb je geen andere mogelijkheid?  Maak de ladder dan met een stevig (fiets)slot vast aan een vast object.

De politiezone biedt gratis beveiligingsadvies aan op maat van je woning. Bewoners die interesse hebben om een advies te ontvangen, kunnen contact opnemen met de politiezone via pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu of telefoon 016 85 34 00.