Serienummers zijn belangrijk voor u en voor ons !

Bij een inbraak of gewone diefstal worden soms elektronische apparaten (zoals een laptop, GSM, fototoestel, GPS, tablet, …)  buitgemaakt. De politie zal de apparaten willen seinen als gestolen voorwerpen. Het voorwerp wordt dan geregistreerd in een nationale databank die toegankelijk is voor alle politiediensten in België.  Wordt een voorwerp aangetroffen dan kan elke politiedienst nagaan of het voorwerp als gestolen geregistreerd staat en aan wie het toebehoort.
 

Het seinen moet snel na de diefstal gebeuren. Worden verdachten gecontroleerd, dan is het belangrijk dat de politie meteen kan vaststellen dat ze in het bezit zijn van gestolen voorwerpen. Seinen kan enkel wanneer het merk, type en het serienummer van het toestel gekend is. Het is dus belangrijk om vooraf de serienummers van je apparaten te noteren en te bewaren. Deze nummers vind je ofwel op de buitenkant van het toestel ofwel in de software van het apparaat (bij “instellingen” onder “systeem” of “over je toestel”). 

Er bestaan een aantal handige Apps waarmee je makkelijk en snel foto’s kan maken van je apparaten en hun nummers (bv. “Stop Heling” of “1 dag niet”). Misschien biedt je bank of verzekeraar ook zo’n App aan. Soms is zo’n applicatie al aanwezig in je mobiele banking-App.