Vrijwilligers ondersteunen de politie bij het geven van diefstalpreventief advies

Inwoners die willen weten of hun woning voldoende beveiligd is tegen inbraak, kunnen terecht bij de politie. Politiezone HerKo geeft gratis advies. Om deze dienstverlening optimaal te kunnen blijven aanbieden, laat de preventieadviseur van de politiezone zich versterken door vrijwilligers Jean-Pierre Verpoorten en Dirk Vandersteen. 

Vrijwillige diefstalpreventieadviseurs  politie HerKo. Bron foto : Stijn Wils

Jean-Pierre en Dirk reageerden op de oproep van de politie  in de gemeentekranten en kwamen zo als vrijwilligers bij de politiezone terecht. Ze zijn beiden sinds kort op pensioen, maar voelen zich nog te jong om niet meer actief bezig te zijn. Het thema "veiligheid" ligt Jean-Pierre nauw aan het hart, gezien hij gewerkt heeft als preventieadviseur in de private sector. Bovendien is hij zelf ooit slachtoffer geweest van een inbraak en weet hij hoe belangrijk het is na een inbraak nuttige informatie en ondersteuning te krijgen. Dirk heeft een carrière in het onderwijs achter de rug en heeft altijd genoten van het contact met mensen. Dit vrijwilligerswerk biedt de kans om een luisterend oor aan te bieden aan slachtoffers van een inbraak en een verschil te maken door heel concrete tips en materiële ingrepen voor te stellen die het risico op een inbraak verminderen en een veiliger gevoel geven. 

Jean-Pierre en Dirk volgden een opleiding aan de politieschool die ook aan de politiemedewerkers wordt aangeboden om diefstalpreventie-adviseur te worden. Als het gaat over beveiliging wordt vaak de nadruk gelegd op camera- en inbraakalarm, maar de opleiding leerde hen dat beveiliging van ramen en deuren en veilige leefgewoonten belangrijker zijn om een woninginbraak te voorkomen. De vrijwilligers kunnen altijd terugvallen op de expertise en ervaring van Natalie Dekeyzer, de coördinator preventie en onthaal bij de politiezone HerKo. 

Hoe een advies aanvragen ? 

Na je aanvraag neemt één van de vrijwillige diefstalpreventieadviseurs telefonisch contact op om een afspraak te maken. Zij komen langs wanneer het jou past. Samen met jou doen ze een rondgang rond je woning en bespreken de risico's. Nadien wordt aangegeven welke maatregelen passend zijn voor de woning. Het advies wordt gegeven op basis van de techieken die inbrekers gebruiken om een woning binnen te gaan. Nadien krijg je alle tips gebundeld in een verslag. Het advies is gratis en vrijblijvend. Je bent niet verplicht het advies uit te voeren. Er is nadien ook geen hercontrole door de politie. 

Wacht niet om een advies aan te vragen tot je zelf slachtoffer wordt. Voorkomen is belangrijker dan genezen. 

Foto : Stijn Wils i.o.v. de gemeente Kortenberg