Ben je slachtoffer van huiselijk geweld?
Zoek hulp bij politie of hulpverlening. Er is altijd een uitweg, ook al zie je de oplossing misschien zelf nog niet. Het einde van een onveilige situatie betekent niet noodzakelijk het einde van je relatie.
Neem contact op met politie.
Dit kan voor jou een uitweg zijn om huiselijk geweld te stoppen. Wees niet bang om je verhaal te vertellen. Onze medewerkers zijn vertrouwd met en opgeleid voor dit soort situaties. Onze inspecteurs zijn discreet en luisteren zonder oordeel te vellen.
Hoe kan je contact opnemen?
- Bel tijdens de kantooruren naar het nummer 016 85 34 00. Je komt terecht bij een onthaalbediende die jou zal doorverbinden met een bevoegde medewerker. Die zal luisteren naar je reden van contactname en samen met jou een afspraak maken om aangifte te komen doen.
- Ga naar de website huiselijkgeweldpolitieherko.be en vul het contactformulier in. Je bericht komt terecht bij een medewerker van onze dienst Jeugd & Gezin die met jou zo snel als mogelijk contact zal opnemen.
Ben je de Nederlandse taal niet voldoende machtig?
Breng een vertrouwenspersoon mee die Nederlands spreekt. Is dat niet mogelijk? Neem dan contact met ons op. We zoeken samen naar een tolk.
Wat kan je doen als slachtoffer of getuige van huiselijk geweld?
Bevind je je in een acuut onveilige situatie? Bel dan naar het nummer 101. Eén van onze interventieploegen zal met jou snel contact opnemen en ter plaatse komen.
Wat gebeurt er na een aangifte bij politie?
Zijn er strafbare feiten gebeurd (zoals slagen en verwondingen, bedreigingen, stalking, ...)? Dan wordt een proces-verbaal opgesteld. Dit wordt naar het parket verstuurd. Het parket beslist wat er verder gebeurt, maar houdt zoveel mogelijk rekening met de noden van jou en je gezin. Het parket kan bijvoorbeeld een tijdelijk huisverbod opleggen. Dit betekent dat de persoon die het geweld pleegde, tijdelijk de gezinswoning niet mag betreden en geen contact mag hebben met de gezinsleden. Jouw veiligheid en die van je gezin is onze hoogste prioriteit.
Ben je nog niet klaar om er met politie over te praten?
Overweeg of er andere opties voor jou zijn die kunnen helpen.
- Praat erover met een vertrouwenspersoon.
Praten met een goede vriend, een familielid, buur of huisarts is vaak een eerste stap. Het zal deugd doen om je hart te luchten. Zo'n gesprek kan ook een ander perspectief bieden op je situatie of leiden naar oplossingen waar je zelf niet aan dacht.
- Bel of chat met de hulplijn 1712.
Aan de andere kant van de lijn zit een luisterend oor die de tijd zal nemen om naar jou verhaal te luisteren. Deze persoon geeft informatie en advies en kan je doorverwijzen naar hulpinstanties. Het gesprek wordt vertrouwelijk behandeld. Wat je doet, blijft jouw beslissing. 1712 is overigens een gratis nummer.
Ben je getuige van huiselijk geweld?
Denk je huiselijk geweld gehoord of gezien te hebben? Kijk niet weg. Laat weten dat het slachtoffer er niet alleen voor staat. Meld jouw bezorgdheden via de infolijn 1712 of meld aan de politiezone Herent-Kortenberg.
Hoe kan je als getuige contact opnemen met politie?
- Vul het contactformuilier in op huiselijkgeweldpolitieherko.be
- Bel naar 016 85 34 00 (tijdens de kantooruren)
- Mail naar pz.herko@police.belgium.eu
Is er sprake van een acuut onveilige situatie?
Denk je getuige te zijn van acuut huiselijk geweld waarbij het slachtoffer (mogelijks) in een onveilige situatie verkeert? Bel dan onmiddellijk naar het noodnummer 101. Eén van onze interventieploegen zal je melding meteen behartigen en het nodige doen om de situatie na te kijken.