Wat zijn internetmisdrijven ?

De computer en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Computertechnologie (ICT) vernieuwt zich razendsnel. Hierdoor is helaas ook cybercrime onderdeel geworden van onze wereld. De politie werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven om cybercrime op te sporen en te bestrijden. U kan ons daarbij helpen door aangifte te doen en uzelf te beschermen. Wat dit laatste betreft kan u een kijkje nemen op https://www.cybersimpel.be/nl.

cybercrime

U bent zich misschien niet erg bewust van de cyberdreiging die er vandaag de dag heerst en denkt dat enkel grote, internationale bedrijven maatregelen moeten nemen op dit vlak. Niets is minder waar ! Elk bedrijf of persoon, ongeacht zijn grootte of activiteit, moet zich wapenen tegen een cyberaanval.

Enkele tips die nuttig zijn voor iedereen.

1. Installeer een virusscanner en scan regelmatig. Denk ook aan de dagelijkse updates!

2. Hou systemen up-to-date.

3. Maak regelmatig een back-up kopie.

4. Gebruik sterke paswoorden.

5. Beveilig mobiele apparaten en draadloos internet.

6. Klik niet zomaar op alle links, afbeeldingen of video's. Wees kritisch zelfs bij bekende afzenders. Doe de test!

7. Pas op met aanbiedingen "te mooi om waar te zijn".

8. Wees beducht wanneer je je via webcam blootgeeft.

9. Check de contactgegevens van de verkoper of ondernemer.

10. Wees alert wanneer een kandidaat-partner om geld begint te vragen.

11. Banken of andere officiële instellingen zullen NOOIT vragen achter persoonlijke paswoorden of codes zoals de digipass M1/M2 code.

12. Kijk altijd heel goed naar het e-mailadres van de afzender en de URL van de website. Zo is www.kbc.be niet hetzelfde als www.kbc.org! Dit kan een manier zijn om u te doen geloven dat u op de veilige website van KBC bevindt terwijl in werkelijkheid u zich op een malafide website bevindt. Let op: De website kan er perfect uitzien zoals de echte KBC website.

Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto's en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Naast de alleenstaande "hacker" is cybercrime steeds meer een georganiseerde criminaliteit die op grote schaal wordt uitgevoerd. Denk aan het "gijzelen van gegevens" (ransomware) en de criminelen die bellen namens Microsoft om zo bankrekeningen van slachtoffers te plunderen.

Aangifte doen na oplichting ? 

Interessante links 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Druivenstreek via het contactformulier of telefonisch via 02 769 69 30 .