Bel Glenn - Campagne Childfocus

In juni 2017, stapte Glenn (15 jaar) uit het leven. Zijn naaktfoto werd op een fake Instagram-account gedeeld, samen met zijn naam. Naar aanleiding van 18 novemberde Europese dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, activeert Child Focus zijn telefoon opnieuw als middel tegen grensoverschrijdende sexting en exposing. 

bel glenn

Een foto die hij ooit met zijn telefoon nam en die voor één persoon was bestemd. Tot deze op het internet terechtkwam. Wat volgde was een stroom van haatdragende comments. Het werd te veel voor Glenn... Naar aanleiding van 18 november, de Europese dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, activeert Child Focus zijn telefoon opnieuw als middel tegen grensoverschrijdende sexting en exposing

Iedereen die naar het nummer van Glenn belt, tekent een petitie voor een betere bescherming van jongeren tegen online seksuele uitbuiting. Je kan de petitie ook online tekenen via deze link.

Stijging van het aantal meldingen

In 2022 opende Child Focus 151 dossiers van grensoverschrijdende sexting, de uitwisseling onder druk of zonder toestemming van seksueel getinte berichten of beelden via digitale media. De organisatie merkt de laatste jaren de opkomst van een nieuw fenomeen waarbij zulke beelden, vaak samen met privégegevens van het slachtoffer, verspreid worden via sociale media zoals Snapchat, WhatsApp, TikTok, Instagram of Telegram, al dan niet binnen zogenaamde expose-groepen. De slachtoffers worden er vernederd, uitgescholden, bedreigd en zelfs gechanteerd.

Child Focus heeft als hulplijn bevoorrechte contacten met de meeste belangrijke sociale mediakanalen zoals Facebook/Instagram, Google/YouTube, X (het voormalige Twitter), TikTok, Discord en Snapchat. Hierdoor kan de organisatie als ‘trusted flagger’ heel snel tussenkomen en er sneller voor zorgen dat bepaalde beelden offline worden gehaald.

Sensibilisering van omstaanders en daders

Child Focus pleit voor een mentaliteitswijziging waarbij alle mogelijke omstaanders zich niet laten meeslepen in de groepsdynamiek van expose-groepen en uit deze groepen stappen. Ook in het kader van grensoverschrijdende sexting kunnen omstaanders een cruciale rol spelen door het op te nemen voor het slachtoffer. Daders moeten volgens de organisatie bovendien meer gesensibiliseerd worden over de reële gevolgen van hun daden. De niet-consensuele verspreiding van naaktbeelden is steeds strafbaar. Oproepen tot victim blaming, slutshaming of exposing zijn nooit onschuldig en hebben enorme gevolgen voor het slachtoffer. 

Labels