Nieuwe tool helpt jongeren naaktbeelden van het internet te halen

take it down

Met de nieuwe webapplicatie "Take it down" kunnen jongeren naaktbeelden van zichzelf die online rondgaan verwijderen. Het Amerkaans Nationaal Centrum voor Vermiste en Misbruikte Kinderen ontwikkelde de tool omdat jongeren erg kwetsbaar zijn voor afpersingen en seksueel misbruik via het internet. Jongeren over heel de wereld kunnen de tool gratis en anoniem gebruiken.De webapplicatie is specifiek voor jonge mensen onder de 18 jaar en mensen van wie beelden circuleren van toen ze -18 waren.

Via een formulier kan het slachtoffer laten weten wat verwijderd moet worden. De beelden worden er niet opgeslagen. Ze verlaten je telefoon of computer niet. De site maakt wel een "hash" aan. Een hash is een unieke combinatie van cijfers oftewel een digitale vingerafdruk waarmee jouw foto of video op sociale media kan gevonden worden. De vingerafdruk gaat naar de database van NCMEC en naar de technologiebedrijven die deelnemen aan het project om de beelden te verwijderen van hun platform.

Momenteel doen Facebook, Instagram, Yubo, OnlyFans en Pornhub mee.

Als de beelden op een ander platform staan, zoals Twitter en TikTok, kunnen ze voorlopig niet weggehaald worden via de tool. Hetzelfde geldt voor Whatsapp, omdat het een versleuteld platform is en er dus geen toegang is tot beelden die er gedeeld worden.

De tool werkt ook voor deepfakebeelden en foto's die gemaakt zijn met AI. Als de foto bijvoorbeeld is bijgeknipt of er is een emoji toegevoegd, moet die versie ook doorgegeven worden.

De site Stop Non-consensueal Intimate Image kan gebruikt worden om op dezelfde manier foto's en video's van jezelf te laten weghalen. De platformen die deelnemen zijn TikTok, Bumble, Instagram en Facebook.