Persbericht weekend 25-26 november 2016

Winkeldiefstal met list

Vrijdag 25 november 2016 omstreeks 17.30 uur werd de Politiezone Meetjesland Centrum in kennis gesteld van een winkeldiefstal in de hoevewinkel gelegen in de Beekstraat te Kaprijke.

Twee vrouwen van vreemde origine zouden zich verdacht gedragen hebben in de winkel en geprobeerd hebben om de uitbaatster af te leiden. Ze wensten vlees ter waarde van 19 euro aan te kopen en dit te betalen met een biljet van 200 euro. De uitbaatster vertrouwde dit niet en vertelde dat ze geen wisselgeld had.Uiteindelijk werd afgezien van de aankoop van het vlees en werd iets kleins in de plaats gekocht en correct betaald. Achteraf bleek toch dat er geld uit de lade van de kassa was gestolen. Later bleek dat dezelfde twee verdachte vrouwen ook al hadden geprobeerd om geld in een kapsalon in Eeklo te wisselen en in een winkel in de Moerstraat in Kaprijke.

Het buurtinformatienetwerk van Kaprijke en Lembeke werd onmiddellijk in kennis gesteld.

Het fenomeen van de wisseltruc is geen onbekende zaak voor de politie.

Meestal gaat het inderdaad steeds over twee personen die een zaak binnen komen en dan wordt er geprobeerd iets van kleine waarde aan te kopen met een eurobiljet van 200 of 500 euro of vraagt men gewoon geld te wisselen.

De truc bestaat erin de winkeluitbater hierbij af te leiden, bijvoorbeeld door te vragen om eens naar het toilet te mogen gaan, terwijl de andere persoon van de gelegenheid gebruik maakt om geld uit de kassa te stelen.

We vragen dan ook aan de uitbaters extra alert te zijn wanneer ze zulke klanten over de vloer krijgen en indien mogelijk onmiddellijk onze diensten te verwittigen van dit verdacht gedrag met het oog op een dringend signalement van deze personen.Diefstal met braak in woning

Vrijdag 25 november 2016 werd de Politiezone Meetjesland Centrum in kennis gesteld van een inbraak in een woning gelegen in Aveschoot in Lembeke.

De woning werd er bewoond door een hoogbejaard koppel die beiden lagen te rusten beneden in de woning.

Op een bepaald moment hoorde de man twee luide knallen. Hij keek door het raam en zag dat het licht aan de stalling was aangeschoten.

Op dat moment riep de man naar zijn vrouw. Vermoedelijk zijn de verdachten hierdoor opgeschrikt en hebben ze hun poging gestaakt. Na een tijdje heeft

de man een rondgang gedaan in de woning om alles af te sluiten. Hierbij stelde hij vast dat er een steen door het raam van één van de kamers is gegooid.Diefstal met braak in woning

Ook vrijdagavond 25 november werd de politiezone opnieuw in kennis gesteld van een inbraak in een woning gelegen in Hauweelstraat in Lembeke.

Het rolluik van het keukenraam werd opgetild en omhoog gehouden d.m.v. een ijzeren buis, waarna de ruit werd stukgeslagen. Dit alles tijdens de afwezigheid van de bewoners.

Toen ze omstreeks middernacht thuiskwamen stelden ze vast dat alle kasten en lades werden doorzocht.

Het nadeel betreft enkele ringen. Het buurtinformatienetwerk werd opgestart.​

Inbraak in woningen

Zaterdag gebeurde er opnieuw een inbraak, ditmaal in de Nieuwstraat in Lembeke. Een raam werd er stukgegooid met een ter plaatse gevonden rode baksteen. De boven- en benedenverdieping werden doorzocht. Het nadeel is voorlopig onbekend.In een woning in de Ledestraat in Lembeke werd tijdens de afwezigheid van de bewoners een steen door een raam aan de achterzijde van de woning gegooid.

Deze inbraken en deze van vrijdag zijn opnieuw te situeren in de reeks van vermoedelijk nog steeds dezelfde rondtrekkende dadergroep die volgens dezelfde werkwijze blijft te werk gaan, namelijk het stuk gooien van een raam d.m.v. een ter plaatse gevonden steen of ander hard voorwerp.

Andere politiezones worden eveneens geteisterd door diezelfde bende.

Het labo van de federale gerechtelijke politie van Gent wordt in de meeste gevallen ter plaatse gevraagd voor sporenopname, meer bepaald m.h.o.o. detecteren van bruikbare vingersporen om die dan te kunnen vergelijken met eerder aangetroffen sporen, in de hoop deze te kunnen linken aan gekende personen in onze politiedatabanken.

Ondertussen proberen lokale recherchediensten diensten zoveel als mogelijk inlichtingen te verzamelen omtrent de mogelijke daders, o.a. door buurtonderzoeken uit te voeren, meldingen van verdachte gedragingen van personen en voertuigen verder te onderzoeken en bestaande informatie uit onze politiedatabanken nauwkeurig te vergelijken.

We vragen als politiezone nogmaals aan de burgers om alle verdachte gedragingen in uw straat of wijk onmiddellijk telefonisch te melden.

Ondertussen raden we de mensen aan om tijdens hun afwezigheid bij het invallen van de duisternis hun woning steeds een bewoonde indruk te geven, zoals bijvoorbeeld door verlichting te laten branden.

Inbraak in container

Zaterdag liep er ook een melding binnen van een inbraak in een container die gebruikt wordt als opslagplaats, gelegen achter het warenhuis Lidl in de Stationsstraat te Eeklo. In de container staan dozen met non-foodprodukten en paletten drank.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er precies gestolen is. Er was geen braakschade aan de container.

Vermoedelijk werd gebruik gemaakt van een valse sleutel.

Inbraak in school

Zaterdag 26 november meldde het College Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn ook een inbraak.

Op de afdeling TSO/BSO werd ingebroken in een werkplaats van het onderhoudspersoneel. Het nadeel is voorlopig nog onbekend.

Tevens werd de autoradio gestolen uit een voertuig dat voor de werkplaats geparkeerd stond. De auto werd bovendien beschadigd.

BOB-campagne

Sedert vrijdagavond 25 november /2016 om 22.00 uur is de BOB-campagne "eindejaar" van start gegaan.

In het kader daarvan werd zaterdagnamiddag door de Politiezone Meetjesland Centrum een kleine controleactie gedaan op de Zeelaan te Eeklo.

Eén bestuurder was onder invloed van drugs. In zijn voertuig werd ook nog een hoeveelheid speed en cannabis aangetroffen.

Loslopend varken

Onze diensten hebben al een verschillende meldingen gekregen van een loslopend hangbuikvarken in de Waaistraat te Eeklo.

Het varken loopt er op de weg en zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Auto's en fietsers moeten plots remmen en uitwijken. Tot nu toe zijn onze diensten er nog niet in geslaagd het varken te vangen. Bij aankomst blijkt het telkens weer weggelopen te zijn in de velden. Het is niet duidelijk wie de eigenaar is van het varken.

Labels