Ik heb iets verdacht gezien, wat doe ik ermee?

De politiezone Assenede/Evergem wil zoveel mogelijk inwoners aanzetten om verdachte situaties onmiddellijk te melden via het noodnummer 101. Het korps ontwikkelde als hulpmiddel hierbij een "identificatiekaart verdachte" waarbij de getuige via een aantal kenmerken een zo juist mogelijke beschrijving van de verdachte persoon of situatie kan geven.

Nog al te vaak twijfelen mensen die iets verdachts opmerken of ze de politie zullen bellen. De politiezone Assenede/Evergem wil iedereen duidelijk maken dat het nummer 101 zéker ook bedoeld is voor zo'n soort oproepen. Niet twijfelen dus en onmiddellijk bellen. Op die manier kan de politie snel de verdachte situatie onderzoeken. Een paar uur of een dag wachten en dan pas bellen heeft geen zin. De verdachte is dan heel waarschijnlijk al een tijd weg en de kans dat de politie hem of haar kan vinden, slinkt met de seconde.

Bel je 101, dan helpt de "identificatiekaart verdachte" je om de verdachte zo goed mogelijk te beschrijven. Was hij of zij klein? Of juist groot? Had hij een opvallende tatoeage? Welk haarkleur had de verdachte? Wat was de nummerplaat van het voertuig waarmee de verdachte reed? Met de identificatiekaart kan je zo'n specifieke kenmerken makkelijker onthouden en doorgeven aan de politie. Vul de kaart altijd zélf in en overleg niet vooraf met andere getuigen zodat je niet beïnvloed wordt.

Ook wie slachtoffer werd van een misdrijf of getuige was, kan de kaart bij de aangifte gebruiken voor de beschrijving van de dader of daders.

De "identificatiekaart verdachte" kan je HIER (pdf, 182 KB) downloaden. Ook in de bibliotheken, commissariaten, gemeentehuizen en OCMW's van Evergem en Assenede kan je de kaart vinden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 257 00 10.