Bom ontploft op strand Vosseslag

Deze voormiddag werden op het strand aan de Vosseslag te De Haan twee projectielen gevonden door de firma Braet die in opdracht van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust explosieven op het strand opspoort.  

De politie van Bredene/De Haan en de ontmijningsdienst DOVO kwamen ter plaatse. Er werd vastgesteld dat een van de aangetroffen projectielen een zogenaamde ‘notenkrakermijn’ was van 27 cm diameter. Dergelijke mijnen, oorspronkelijk springtuigen van Franse makelij, vermoedelijk buitgemaakt door de Duitsers, werden tijdens de tweede wereldoorlog gebruikt in een constructie om geallieerde amfibievoertuigen die op het strand zouden proberen te komen, te vernietigen, beschadigen of hinderen. 

Het tweede projectiel was een Bleimantelgranaat met een diameter van 21 cm. Dat is een soort volle loden kanonskogel die in 1869 voor het eerst ontwikkeld werd in Pruisen. Het is de mensen van DOVO een raadsel hoe dit projectiel op het strand van Vosseslag terechtgekomen is.
Om notenkrakermijn veilig tot ontploffing te laten brengen door DOVO creëerde de politie van Bredene/De Haan, in samenwerking met de Scheepvaartpolitie, een veiligheidsperimeter op het strand en in zee.

Het springtuig werd aan de laagwaterlijn in een diepe put gelegd, toegedekt met een berg zand en tot ontploffing gebracht. De Bleimantelgranaat werd meegenomen door DOVO.