Flitsmarathon: 10% rijdt te snel

De politie van Bredene/De Haan heeft gisteren deelgenomen aan de ‘flitsmarathon’, de actie tegen overdreven snelheid. In totaal werden de snelheid van 1.362 voertuigen gecontroleerd op 2 locaties en er werden 137 overtredingen vastgesteld.  Dat is zowat 10 % van de gecontroleerde voertuigen en dat is eigenlijk nogal veel.

Flitsen

In de Sluizenstraat te Bredene werden 99 overtredingen vastgesteld, in de Warvinge te De Haan (Vlissegem) 38 inbreuken. De controles werden uitgevoerd op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u en er werd maar geflitst vanaf een snelheid van 57 km/u.  De hoogste snelheid die gemeten werd was 81 km/u.

Bij de politie beseft men dat dergelijke controles niet populair zijn, maar bij elke bevraging van de bevolking die wordt uitgevoerd in de beide gemeenten komt het fenomeen ‘onaangepaste snelheid’ al jarenlang als een van de grootste veiligheidsproblemen naar voor.  Het is dan ook een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan en de politiezone heeft er een actieplan rond.

“Het is de politie helemaal niet te doen om zoveel mogelijk overtreders te ‘pakken’, zoals velen wel eens denken. Liefst zouden wij geen enkele inbreuk moeten vaststellen. Het is onze bedoeling een mentaliteitswijziging bij de bestuurders teweeg te brengen.  Heel wat verkeersongevallen kunnen immers gelinkt worden aan snelheid en we willen het risico dat de bestuurders en andere weggebruikers lopen zo klein mogelijk maken. Vorig jaar geraakten 118 mensen gewond bij een verkeersongeval in Bredene of De Haan en liet gelukkig niemand het leven in het verkeer. Dat is een verbetering in vergelijking met de  4 voorgaande jaren, waar dat telkens om meer dan 130 gewonden en - over de 4 jaren heen - om 8 dodelijke slachtoffers ging.”

“De politiezone Bredene/De Haan zet ook sterk in op preventie en sensibilisering, met o.a. de systematische plaatsing van de vele snelheidsinformatieborden, die bestuurders er, zonder verder gevolg, op wijzen als ze te snel rijden.  Ook worden regelmatig snelheidscontroles aangekondigd op de website en de Facebookpagina van de zone, waar trouwens ook deze flitsmarathon werd aangekondigd.”