Hoe onderscheid je een gezonde zeehond van een zieke?

Een zeehond gespot op het strand? Laat het dier gerust. Het kan makkelijk enkele dagen op het droge blijven en ze genieten ook graag van de zon.

hoe zieke van gezonde zeehond onderscheiden

Daarom is het zeer belangrijk om zeker 20 meter afstand te houden en het dier niet op te jagen. Doordat mensen constant de rustende diertjes lastig vallen worden ze juist ziek. Zeehonden zien er lief uit maar hebben tanden en kunnen zeer goed bijten en dit is zeer pijnlijk. Bij mooi weer is er veel kans dat er zeehonden rusten op het strand, golfbreker of op andere plaatsen.

Het kan altijd eens gebeuren dat er een dier gekwetst is, maar de meeste meldingen zijn gezonde dieren die aan het rusten zijn en deze worden niet meegenomen.  Zieke zeehonden hebben soms ziektes die overdraagbaar zijn naar mensen en huisdieren (honden).

Op de afbeelding hierbij zie je hoe je een gezonde zeehond kunt onderscheiden van een rob die mogelijk hulp nodig heeft. Zowel bij gezonde als gekwetste/zieke dieren hou je best 20 meter afstand.  Volg steeds de instructies van de hulpdiensten.