Kindje per ongeluk opgesloten in auto te De Haan

De politie van Bredene/De Haan werd woensdag rond 11:30u opgeroepen door een bestuurster van een voertuig dat in de Stationstraat in De Haan stond. De dame, die hier met verlof was, had een aantal zaken in de koffer gelegd en net toen ze deze dicht had gedaan besefte ze dat ze de sleutels er had laten inliggen. Daardoor had het voertuig zichzelf automatsich volledig afgesloten. Groot probleem: het was warm en in de auto zat haar kindje van 10 maanden.

De vrouw realiseerde zich al snel dat ze niet in de auto ging geraken en belde de politie. Twee mensen van de wijkdienst van politie Bredene/De Haan, waren snel ter plaatse. Zij probeerden eerst nog zelf in het voertuig te geraken, maar zagen vlug in dat het verwittigen van een takeldienst om het voertuig te openen de beste oplossing zou zijn. Het kindje was rustig, deed normaal en keek door het raam. Het huilde niet en transpireerde ook niet overdreven.

In afwachting van de takeldienst, die - midden in het zomerseizoen - niet onmiddellijk ter plaatse was, ontstond er wel wat commotie. Een aantal mensen begonnen zich ongevraagd met de zaak te bemoeien en ging zelf aan de deurklinken voelen en door het raam kijken. Sommigen meenden – zonder de volledige toedracht te kennen – de moeder te moeten veroordelen en haar allerlei verwijten naar het hoofd te moeten slingeren. De dame was zelf ontdaan en wilde zelfs het raam laten inslaan door de politie als dat nodig mocht zijn. Het kindje was echter op geen enkel moment in gevaar. Het moet gezegd: er waren ook behulpzame mensen, die probeerden de zon uit de auto te houden door dekens aan te brengen.

Even later kwam de takeldienst toe en slaagde erin om de deur onverwijld openen. Het kind bleek compleet ongedeerd en kon door de gelukkige moeder in de arme gesloten worden. Eind goed, al goed. Daarmee had de dame haar autosleutels echter nog niet terug die in de koffer lagen. Daarvoor zou ze haar merkgarage moeten contacteren.

Het hele voorval doet denken aan de tragische voorvallen waarbij honden achtergelaten worden in een voertuig dat in de brandende zon staat. Dit specifieke geval was van een heel andere orde. Het was in de eerste plaats al helemaal de bedoeling van de moeder niet om het kind in de auto achter te laten, ze had heel snel de politie ter hulp geroepen, het kind werd permanent geobserveerd en was op geen enkel moment in gevaar. De politie is ervan overtuigd dat er in dergelijke gevallen snel moet ingegrepen worden als er mensen- of dierenlevens op het spel staan, maar wil er toch ook op wijzen dat we moeten opletten dat de slinger niet te ver doorslaat.