Storm Odette zorgt voor veel schade

De storm Odette heeft gisteravond en vannacht een serieuze impact gehad op de interventielast in de politiezone Bredene/De Haan. Ook de brandweer en de technische diensten hadden de handen vol. 

Er werden 54 stormgerelateerde tussenkomsten geregistreerd. Het merendeel ging over omgewaaide bomen of afgebroken takken op de rijbaan. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat het bladerdek van de bomen nog goed gevuld was aangezien de herfst nog niet echt is ingetreden. De meeste schadegevallen deden zich voor op de paralelwegen van de N34 ( Wenduinesteenweg, Drift, Driftweg, Kapelstraat) en de Concessie kregen het het zwaarst te verduren. Daar waaiden hele bomen om. Verder ging her en der de verkeerssignalisatie op wandel, zochten dakpannen andere oorden op, kozen werftoiletten en werfmateriaal het hazenpad, ruilden trampolines hun tuin in voor een andere, plaatste een tuinhuis zich eens zuidgericht en gingen zonnepanelen vliegen.

In de Noordzeelaan in Wenduine waaiden om 17:20u een 30-tal isolatieplaten van een dak. Politie en brandweer beveiligden alles zo goed mogelijk. 

Om 19 uur waren er zware zandophopingen op de Koninklijke Baan te Wenduine. De rijbaan werd daar afgesloten in de rijrichting De Haan tussen het woonzorgcentrum Duneroze en de Zwarte Kiezel.

Er werd een wegomleiding voorzien via de Wenduinesteenweg- Drift- Driftweg echter ook daar begonnen bomen op de openbare weg te waaien waardoor de omleiding aangepast diende te worden via de Ter Bieststraat.

Om 21:25u scheurde een plat dak van een appartementsgebouw in de Zeevillalaan in Wenduine in twee waarbij de twee helften elk aan 1 zijde van het appartement overwaaiden en bleven hangen. Gevelstenen raakten hierdoor beschadigd en vielen op de openbare weg waardoor de rijbaan moest afgesloten worden. De brandweer kon het dak niet veilig stellen omdat ze door de hevige wind hun ladder niet konden en mochten gebruiken. Uiteindelijk dienden vier bewoners en twee hondjes van het appartement geëvacueerd te worden. Ze brachten de nacht ergens anders door.

Gelukkig werd er bij dit alles niemand gewond.