Cameragebruik door PZ Bredene/De Haan

  1. Inleiding

De politiezone Bredene/De Haan wil met cameratoezicht de veiligheid op straat verhogen. Camerabeelden laten toe om incidenten goed in te schatten. De beelden kunnen eveneens gebruikt worden in het kader van strafrechtelijke bewijsvoering, maar cameratoezicht werkt eveneens preventief. Het helpt namelijk om criminaliteit en overlast te voorkomen.

  1. Vaste camerabewaking

De politiezone beschikt over een aantal vaste bewakingscamera’s die zich in en rond het politiecommissariaat bevinden, die op elk moment in realtime bekeken kunnen worden.

  1. ANPR-camera’s

Aan de grenzen van het grondgebied van onze politiezone werden enkele vaste ANPR-camera’s geplaatst. Daarnaast beschikt onze politiezone over een mobiele ANPR, die hoofdzakelijk ingezet wordt in het kader van de verkeersveiligheid.

  1. Mobiel cameratoezicht

Naast het gebruik van vaste camera’s maakt de politie eveneens gebruik van mobiele camera’s. Zo beschikt de politiezone over een drone, die o.a. ingezet kan worden tijdens grote evenementen, voor het in kaart brengen van verkeersongevallen… . Daarnaast maakt de politiezone ook gebruik van bodycams. Deze mobiele camera’s kunnen op verschillende locaties binnen het grondgebied van onze politiezones ingezet worden. Afhankelijk van de noodzaak, kunnen camerabeelden in realtime bekeken worden.

  1. Tijdelijk vaste camera 

De politiezone Bredene/De Haan heeft een tijdelijk vaste bewakingscamera ter beschikking. Deze camera kan tijdelijk worden geplaatst in functie van een bepaald veiligheids- of leefbaarheidsprobleem. Enkele voorbeelden: 

  • De camera wordt tijdelijk geplaatst in een buurt met overlast. De camera heeft als doel die overlast objectief vast te stellen. 

  • De camera kan geplaatst worden bij evenementen. 

  • De camera wordt tijdelijk geplaatst op gekende sluikstortplaatsen, in de buurt van afvalcontainers en publieke vuilnisbakken. De camera moet het sluikstorten vaststellen en het identificeren van de sluikstorters vergemakkelijken. 

  • De camera kan tijdelijk geplaatst worden op plaatsen gekend voor fietsdiefstallen. De camera moet de diefstal vaststellen en het identificeren van dief vergemakkelijken. 

  • ... 

Deze camera's kunnen worden opgehangen op het hele grondgebied van de zone en worden ingezet voor doeleinde van gerechtelijke en bestuurlijke politie.  

  1. Gebruik van camerabeelden door de politie 

De politie gebruikt camerabeelden enkel wanneer dit wettelijk toegelaten is. Er is voldoende aandacht voor de technische en organisatorische veiligheidsmaatregelen. Camerabeelden worden alleen in realtime bekeken wanneer dit operationeel noodzakelijk is om een overzicht te verkrijgen van de situatie en de interventieploegen correct te kunnen aansturen.

Opgeslagen beelden worden enkel bekeken wanneer dit noodzakelijk is voor politioneel onderzoek. De bewaring van de beelden gebeurt op een beveiligde plaatsen.

Politiemedewerkers hebben – conform de vigerende wetgeving - slechts één maand de toegang tot de opgenomen beelden. Nadien worden de beelden wel nog bewaard, maar kan het bekijken alleen met toestemming van de procureur des Konings. De maximale bewaartermijn van camerabeelden is één jaar. Deze termijn kan worden verlengd als ze deel uitmaken van een opsporings- of gerechtelijk onderzoek.

  1. Waarschuwingsborden  

Het gebruik van camera’s wordt aanduid met het wettelijk voorgeschreven pictogram. Zo weet je altijd waar en wanneer je mogelijks gefilmd kan worden. De drone is voorzien van uniek nummer. Bij het gebruik van de bodycam zal de politieambtenaar altijd waarschuwen wanneer hij start met filmen, tenzij de situatie dit onmogelijk maakt. 

  1. Respect voor iedereen z'n privacy  

Sinds 25 mei 2018 wordt het politioneel cameragebruik geregeld door de Wet op het Politieambt. Het Controleorgaan op de Politionele Informatie (= COC) is bevoegd voor dit type cameragebruik. 

  1. Toegang tot de beelden? 

De wet betreffende de bescherming van natuurlijk personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens voorziet dat iedere burger een verzoek kan indienen tot inzage en rectificatie of het wissen van de persoonsgegevens. Je kan hiertoe een verzoek tot toegang richten aan de Data Protection Officer van de politiezone. Dit verzoek moet voldoende gedetailleerd zijn, zodat de beelden gelokaliseerd kunnen worden en er bepaald kan worden of de toegang mogelijk is. De DPO zal bij haar beslissing steeds afwegen of de toegang tot de beelden de rechten en vrijheden van anderen niet in het gedrang brengt en/of de toegang al dan niet negatieve gevolgen zou hebben voor de veiligheid, preventie en de opsporing of vervolging van strafrechtelijke feiten. 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Bredene/De Haan via het contactformulier of telefonisch via 059 33 33 16.