Hoe kan ik mij wapenen tegen internetfraude?

Beveilig je apparaten

 • Houd je beveiligingssoftware up-to-date op al je apparaten: mobiele telefoon, tablets en computers. Update je internetbrowser en installeer goede antivirussoftware. Beveilig ook je mobiele toestellen. Ze bevatten veel persoonlijke gegevens, zoals e-mails, foto's, apps,... en zijn vaak gemakkelijk te kraken.
 • Gebruik enkel originele software en werk ze geregeld bij.
 • Beveilig je WIFI-netwerk thuis met een wachtwoord. Zo kan niemand gebruik maken van je draadloos internet.
 • Hoe langer en complexer je wachtwoorden, hoe veiliger. Gebruik een wachtzin: een lange zin is simpel te onthouden én veiliger. Je kan ook een beroep doen op programma's of 'wachtwoordkluizen' om het wachtwoord voor jou te maken én te onthouden. Deel je wachtwoorden nooit met anderen.
 • Maak regelmatig een kopie van alle gegevens. Met een back-up kan je immers verder werken en ben je geen unieke informatie kwijt.
 • Desactiveer ActiveX of Java. Activeer ze enkel sporadisch als het echt nodig is en je zeker bent dat de site betrouwbaar is. Ze bieden interessante functies maar brengen ook veiligheidsrisico's met zich mee die ertoe kunnen leiden dat een indringer de controle over een kwetsbare machine overneemt.

Weg met wat je niet kent

 • Wees waakzaam voor links en bijlagen als je de afzender niet kent. Ze kunnen schadelijke codes en virussen bevatten die je computer ongemerkt infecteren.
 • Open nooit bijlagen met deze extensies: .pif, .com, .bat, .exe, .vbs, .Ink. Als je zelf bestanden als bijlage verstuurt, kies dan voor het meest 'inactieve' formaat, zoals een PDF. Hierdoor verkleint het risico op informatielekken.

Hoax, spam, phishing in de prullenmand

 • Stuur nooit fopberichten door van het type kettingbrief, geluksbrenger of financiële pyramide, oproep tot solidariteit, virusalarm,... wie de afzender ook is. Als die berichten worden doorgestuurd, bestaat het gevaar dat er verwarring ontstaat en dat de netwerken verzadigd raken.
 • Banken of overheidsbedrijven zullen je nooit via e-mail om je persoonlijke gegevens vragen. Wis meteen alle e-mails die hierom vragen. Als je echt twijfelt, neem dan contact op met de instelling in kwestie.
 • Controleer namen, telefoonnummers, e-mailadressen van (ver)kopers of onbekende personen die je geld aanbieden via mail door ze in te geven in een zoekrobot op internet (bijvoorbeeld Google). Oplichters komen er vaak uit omdat andere slachtoffers hun verhaal doen op een of ander forum op het internet.
 • Valse loterijen/erfenissen: je kunt nooit winnen met een loterij waaraan je niet hebt deelgenomen; negeer dus alle berichten die je veel geld beloven! Hetzelfde geldt voor de valse erfenissen: hoe komt de zoon van wijlen de president van een Afrikaans land uitgerekend bij jou terecht? Maak geen afspraken met de oplichters, je riskeert niet enkel nog meer geld kwijt te raken, maar ook nog fysiek bedreigd te worden.

Word niet te persoonlijk

 • Wees zuinig met persoonlijke informatie: zet nooit je wachtwoord, telefoon-, rekening- en rijksregisternummer op het internet. Cybercriminelen kunnen hiermee een nepaccount aanmaken en doen alsof ze jou zijn.
 • Alles wat je online zet, blijft online. Zet je privacy settings aan en deel foto's en informatie alleen met vrienden en familie die je ook kent in de 'echte' wereld.
 • Praat ook online niet met mensen die je niet kent. Soms doen mensen zich voor als iemand anders.
 • Plaats geen vakantieplannen op sociale netwerksites. Potentiële inbrekers lezen misschien mee!

Geef niet toe aan emotiefraude

 • Ga er niet zomaar van uit dat de afzender van een bericht via email werkelijk de persoon is die je persoonlijk kent (vriend, familie,..). Er zijn talloze manieren om zich via mail voor te doen als iemand anders.
 • Stort je bijdrage aan goede doelen die je kent. Word je via mail gecontacteerd door een ongekende hulporganisatie en je wilt bijdragen, controleer dan de bankgegevens op de website van de hulporganisatie in kwestie.
 • Online daten: wees alert wanneer een kandidaat-partner om geld begint te vragen. Werk met een erkend relatiebureau of controleer de naam van de datingsite en de gegevens van je kandidaat-partner op het internet door ze in te geven in een zoekrobot (bijvoorbeeld Google).
 • Oplichters bespelen ook steeds vaker de gevoelige snaar in hun poging om mensen geld afhandig te maken. Hartverscheurende berichten over natuurrampen, ernstig zieke kinderen, dieren waarvoor de eigenaar niet meer kan zorgen, een nieuwe online 'vriend' die je vraagt om geld te sturen voor kleren, paspoort of een ticket naar België,...
 • Je kan ook een noodbericht krijgen van iemand die je kent (familie, vriend, kennis) die vraagt om geld: hij werd overvallen, verloor zijn portefeuille, raakte betrokken in een verkeersongeval,... In werkelijkheid zit je kennis gewoon thuis en weet hij niets van deze noodoproep. Zijn mailaccount werd gehackt en de oplichters hebben dit bericht naar zijn hele adresboek gestuurd. Breng hem op de hoogte, zo kan hij de nodige stappen ondernemen om zijn account opnieuw over te nemen en kan hij de contacten in zijn adresboek waarschuwen voor de oplichting.

Tips, testen, getuigenissen, oplossingen,... vind je op safeonweb.be en www.safeinternetbanking.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.