1722 - Wie bel ik bij storm of wateroverlast ?

Sinds 1 augustus 2017 bel je het nummer 1722 tijdens storm of wateroverlast als je de brandweer nodig hebt, maar er geen levensgevaar is. De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer. 

Waarom 1722?

De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. Het is geen noodnummer. Wees geduldig en bel niet terug om te weten wanneer de hulpdiensten zullen aankomen.

De activatie van het nummer 1722 zal steeds via de media aangekondigd worden.

Wie bel ik ?

Stel jezelf de vraag of er mogelijk een leven in gevaar is en of een interventie van de brandweer noodzakelijk is.

Ik bel het nummer 112 wanneer ik dringend een ambulance of de brandweer nodig heb, omdat mogelijk iemands leven in gevaar is.

Voorbeelden: instortingsgevaar, gevaar op de openbare weg (omgevallen boom, doorgesneden kabel, gevallen stenen, ...), brandgevaar, incident met gewonden, ...

Ik gebruik het elektronische formulier van mijn hulpverleningszone (indien zij erover beschikt) of bel het nummer 1722  wanneer er geen risico is op levensgevaar maar ik de hulp van de brandweer nodig heb.

Voorbeelden: veel schade aan de dakbedekking, ondergelopen kelder, wateroverlast op de 

openbare weg, ...

Ik bel een gekwalificeerde professional (of ik voer zelf herstellingen uit) wanneer er geen risico is op levensgevaar en er voor de schade geen interventie van de brandweer nodig is. De nummers 112 en 1722 mogen in die gevallen niet worden gebruikt.

Voorbeelden: omgevallen boom in de tuin, beschadigd tuinhuis, hagelschade aan een voertuig, elektriciteitspanne, ...

Extra informatie