Qarbon komt bij de hondenbrigade

Wie is Qarbon ? 

In eerste instantie is Qarbon een Cocker Spaniel en de gezinshond van een van onze hondengeleiders.

Sinds donderdag 3 augustus heeft Qarbon zijn opleiding tot "Chien d'interventions assistées par l'animal" bij de VZW Activ'Dog met succes afgerond.

Qarbon zal bekend staan als Knuffelhond of "Chien Copain" .

 

qarbon

Activ' Dog is een vereniging die zich inzet voor de ontwikkeling van activiteiten met behulp van dieren. Hun missie is het aanmoedigen van de ontwikkeling van initiatieven met dieren in verschillende hulpcontexten. Deze benadering richt zich voornamelijk op honden die speciaal zijn getraind om de therapeutische, educatieve en sociale gebieden te verrijken. Het uiteindelijke doel is om de mentale en fysieke gezondheid te verbeteren, sociale banden te versterken en het algehele welzijn van de deelnemers te bevorderen.

Wat zijn de doelstellingen van Qarbon binnen de politiezone?

 • Ondersteuning bieden tijdens verhoren:

  Alleen met voorafgaande toestemming van de te verhoren persoon, kan Qarbon aanwezig zijn om emotionele steun te bieden tijdens het verhoor en zo de stress en angst die met deze momenten gepaard gaan te helpen verminderen. De aanwezigheid van Qarbon is erop gericht om het emotionele welzijn van de persoon te verbeteren.  
 • Bezoeken aan collega's:  

  Qarbon zal langs onze verschillende politiebureaus komen, zodat personeelsleden die dat willen zichzelf een kleine pauze kunnen gunnen door de tijd te nemen om de Knuffelhond te aaien.  
 • Peterproject voor scholen:  

  In samenwerking met de afdeling Preventie van het Nabijheidssecretariaat zal het project "Bijtpreventie" worden geïntegreerd in de peterdagen om de juiste reflexen van jongs af aan aan te leren.
 • Hondendemonstraties:  

  Qarbon zal aanwezig zijn op demonstraties van de hondenbrigade, niet als patrouillehond maar als "vriendelijke hond". Het doel is om een band te creëren tussen het publiek en ons politiekorps door middel van onze "buddy dog".

Tot slot wil Qarbon door zijn geruststellende aanwezigheid en zijn vermogen om contacten te leggen het emotionele welzijn van slachtoffers verbeteren en hen helpen om het verhoorproces op een positievere en constructievere manier te doorlopen.

 

Labels