Slaperigheid, deze onzichtbare vijand op weg naar vakantie

Wie heeft er nooit achter het stuur gezeten na een nachtje feesten, gedurende een lange rit terwijl hij zich moe voelde of na een lange dag werken? Dit is ons allemaal minstens één keer overkomen. Vermoeidheid achter het stuur kan echter zeer gevaarlijk zijn. Het is bewezen dat een bestuurder die gedurende enkele opeenvolgende nachten gemiddeld 5 uur heeft geslapen, zes keer meer kans maakt om in een ongeval verzeild te geraken dan een bestuurder die gemiddeld 8 uur heeft geslapen.

De cijfers

Slaperigheid achter het stuur is verantwoordelijk voor 10 tot 20% van de lichamelijke letsels in het verkeer en 20 tot 30% van lichamelijke letsels op snelwegen, waar de ritten eentoniger zijn. De ernst van de resulterende ongevallen is over het algemeen aanzienlijk omdat ze gewoonlijk voorkomen op snellere routes waar de slapende bestuurder niet remt en geen manoeuvre uitvoert om het ongeval te voorkomen.

Geen wondermiddel!

Om te voorkomen dat u achter het stuur in slaap valt, is het essentieel om te stoppen en een pauze te nemen bij de eerste tekenen van vermoeidheid: zware oogleden, vaak geeuwen, een stijf gevoel in de nek, moeite om uw hoofd recht te houden, ... Het openen van een venster of verlagen van de temperatuur, het verhogen van het volume van de radio of het drinken van een energiedrank zijn geenszins echte oplossingen en het effect zal slechts van korte duur zijn. Wanneer de behoefte om te slapen zich voordoet, is het nutteloos hiertegen te vechten. Een micronapje van 15 minuten is de ideale oplossing!

Wist u dat....?

Rijvermoeidheid is net zo gevaarlijk als alcohol. Achter het stuur kruipen na een slapeloze nacht is in feite gelijk aan autorijden met een alcoholgehalte van 1 g (l / bloed), wat het risico op een ongeval met 4 tot 5 vermenigvuldigt. Alcohol of vermoeidheid, de bestuurder ziet zijn vermogens sterk verminderd: verminderde alertheid, onoplettendheid, moeilijkheid om binnen de lijnen van het traject te rijden, reactietijden en langzamere, minder nauwkeurige reflexen.

Tips

  • Ga niet achter het stuur zitten tijdens de meest risicovolle periodes: tussen 2 uur en 5 uur en tussen 13 uur en 15 uur.
  • Vermijd overdreven rijkelijke maaltijden, vetten en koolhydraten bevorderen slaperigheid (tussen 30 minuten en 1 uur na consumptie).
  • Zet de verwarming niet helemaal aan in de passagiersruimte van de auto.
  • Neem tijdens lange reizen elke 2 uur een pauze. Bereid uw route van tevoren voor door de rustplaatsen te identificeren. Slaap de nacht voordat je vertrekt voldoende.
  • Last but not least: stop bij de eerste tekenen van vermoeidheid en doe een dutje van 15 minuten.

En vergeet niet: "hoe meer je bent uitgerust, hoe beter je rijdt"!