Veilige Winkels: Preventieve maatregelen voor de drukke winterperiode

De winterperiode brengt niet alleen feestelijke sferen en drukke winkelstraten met zich mee, maar ook een toename van diefstallen en veiligheidsrisico's voor winkeliers. Het is van cruciaal belang voor ondernemers om proactieve maatregelen te nemen en hun winkels te beschermen tegen mogelijke diefstal. Hier zijn enkele effectieve richtlijnen om de preventieve beveiliging van winkels te waarborgen tijdens de drukke winterperiode.

shopping

Aandacht en Interactie

Een van de meest eenvoudige, maar vaak over het hoofd geziene maatregelen is simpelweg aandacht hebben voor wat er in de winkel gebeurt. Het winkelpersoneel moet alert zijn en oogcontact maken met klanten. Het is van belangrijk om een positieve relatie met klanten op te bouwen, niet alleen voor de service, maar ook als een preventieve maatregel tegen diefstal. Regelmatig rondlopen in de winkelruimte stelt het personeel in staat om verdacht gedrag op te merken en er adequaat op te reageren.

Wanneer detectiepoortjes een signaal geven, is het essentieel om onmiddellijk actie te ondernemen. Ga met de klant door de aankopen en zorg ervoor dat er geen misverstanden zijn. Deze proactieve aanpak kan dieven ontmoedigen en voorkomt dat ze met gestolen goederen de deur uitlopen.

Effectieve plaatsing van producten

Dure producten moeten strategisch worden geplaatst om diefstal te ontmoedigen. Overweeg om deze producten dichter bij de kassa te positioneren, voorzien van elektronische beveiliging en desgewenst in een afgesloten kast. Het plaatsen van een bordje aan de ingang dat aangeeft dat je producten elektronisch beveiligd zijn, kan potentiële dieven afschrikken. Daarnaast is het raadzaam om de kassa en kluis ontoegankelijk te maken voor respectivevelijk onbevoegden en personeel, wat een extra beveiligingslaag toevoegt.

Cash geld en Elektronische betalingen

Een overvloed aan contant geld in de kassa kan een uitnodiging zijn voor dieven of overvallers. Om het risico te minimaliseren, is het verstandig om op regelmatige tijdstippen cash op te laten halen, zodat er slechts een beperkte hoeveelheid geld aanwezig is. Bovendien kan het stimuleren van elektronische betalingen helpen om de hoeveelheid cash in de winkel te verminderen, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor potentiële dieven.

cashlessBeveiligingscamera's en fysieke barrières

Het installeren van beveiligingscamera's bij de kassa en de ingang is een essentiële preventieve maatregel. Deze camera's dienen niet alleen als afschrikmiddel, maar ze bieden ook de mogelijkheid om verdachte activiteiten vast te leggen voor toekomstig gebruik. Daarnaast kunnen bolle spiegels in de winkelruimte worden overwogen om een breder zicht te hebben op mogelijke diefstallen.

Net zoals bij een woning is het van groot belang om alle deuren goed af te sluiten zowel tijdens de openingsuren als na sluitingstijd. Indien mogelijk, kunnen metalen rolluiken worden gebruikt om de fysieke beveiliging van de winkel te versterken.

In sommige gevallen, afhankelijk van de persoonlijke behoeften en de drukte, kan het zinvol zijn om een externe beveiligingsfirma in te schakelen. Deze professionals kunnen een extra laag van beveiliging bieden en zorgen voor gemoedsrust tijdens de drukke winterperiode.

video surveillanceBijkomend advies

Wil je je winkel beter beveiligen maar weet je niet meteen waar te beginnen? Maak een afspraak met onze diefstalpreventieadviseur. Hij komt gratis langs en doorloopt samen met jou de kwetsbare punten van je pand. Nadien krijg je een gedetailleerd rapport met extra advies en anti-inbraaktips. Je kan een afspraak maken via e-mail

Een winkeldiefstal? 

Bij een winkeldiefstal waarbij de dader staande gehouden is, kunnen winkeliers terecht op het nummer 101 voor bijstand. Wanneer de diefstal pas later wordt vastgesteld en er geen dader meer aanwezig is, kan de aangifte gebeuren op kantoor of online via Police on Web.

Preventieve beveiliging van winkels tijdens de drukke winterperiode is een gedeelde verantwoordelijkheid. Door aandachtig te zijn, strategische plaatsing van producten te overwegen, geld effectief te beheren, en fysieke beveiligingsmaatregelen te nemen, kunnen winkeliers een veilige en aangename winkelomgeving creëren voor zowel henzelf als hun klanten.

Labels