Winterse temperaturen vragen om winters schoeisel, ook voor je auto.

Door de zeer zachte herfst, verloor je misschien je winterbanden uit het oog. Dan wordt het stilaan hoog tijd om je wagen van winterschoeisel te voorzien.  

winterbanden

Winterbanden bieden meer grip zodra de temperatuur onder de 7°C duikt. Je remweg wordt een stuk korter, zeker bij winterse omstandigheden zoals sneeuw of ijzel. Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat je met winterbanden een rallyrijstijl moet hanteren. Het is maar weinigen gegeven om hun wagen Thierry Neuvillegewijs onder controle te houden. Pas je rijgedrag dus aan.  

 

Winterbanden zijn niet verplicht in België. In sommige landen zoals Oostenrijk is dat wel het geval. Wie in de winter met de auto reist, googelt best even zijn vakantiebestemming vooraf. Sowieso is het geen aanrader om een besneeuwde bergpas te beklimmen met zomerbanden.  

Je banden moeten een minimale profieldiepte van 1.6mm hebben. Dat kan je op een aantal manieren makkelijk zelf nakijken. Alle banden beschikken over een slijtageindicator. In de hoofdgroef van je band, voel je op sommige plaatsen een rubberen blokje. Zolang het loopprofiel hoger is dan de indicator, zit je goed.  

Je kan de diepte ook meten met een dieptemeter uit een speciaalzaken of dhz-winkels. Of je neemt een muntstuk van 1 euro en steekt het in een groef. Zit je de buitenste gouden rand, dan is je band aan vervanging toe. 

 

Tip: Kijk bij het vervangen van je banden meteen je zomerbanden even na op slijtage. Zit je bijna aan de minimumdiepte of merk je abnormale slijtage op, bestel je best meteen nieuwe banden. Wacht niet tot de lente aanbreekt en je in de rush naar zomerbanden zit.