Emotiefraude?

Oplichters spelen steeds vaker in op de gevoelens van hun slachtoffers om hen geld te ontfutselen.

Vriendschapsfraude

Bij deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via spammail, datingsite, sociale media, chatbox, ...

Nadat gedurende enkele weken een vertrouwensband is opgebouwd, vraagt de persoon om geld: voor een reis naar België, om kleren te kopen, om de hospitaalkosten van het dochtertje te betalen, om een erfenis vrij te krijgen, om schoolgeld te betalen, ... Na het incasseren van het geld verdwijnt het contact.

Indien een iemand u om geld vraagt op de manier hierboven beschreven, weiger en verbreek elk contact met de oplichter. Een extra indicatie dat het om oplichting gaat, is wanneer gevraagd wordt om via Western Union of MoneyGram te betalen.

SOS mail

Indien u een mail krijgt van een kennis of vriend in nood, die vraagt om hem/haar te helpen en zo snel mogelijk geld over te maken, wees voorzichtig. Mogelijks is de mailbox van un kennis gehackt en stuurt een oplichter dat bericht om u geld afhandig te maken. Vaak zal u gevraagd worden om het geld over te maken via Western Union of MoneyGram.

Wanneer u een dergelijke mail ontvangt, antwoord niet en probeer de rechtmatige eigenaar via een andere weg te bereiken om hem/haar ervan op de hoogte te brengen dat zijn/haar account gehackt is.

Dure SMS-diensten 

Oplichters hacken mailboxen en versturen mails naar alle namen uit het adresboek met de vraag een SMS te sturen met CODE 7919 tot 3070. De SMS die u ontvangt als antwoord bevat een code die je naar je kennis moet sturen. Deze SMSsen zijn overmatig duur en de codes die u overmaakt worden door de oplichters gebruikt in kansspelen op internet.

Indien u een dergelijke vraag krijgt, verbreek alle contact en waarschuw de rechtmatige eigenaar van de mailbox dat zijn account gehackt werd.

Valse liefdadigheid

U ontvangt hartverscheurende berichten over natuurrampen of ernstig zieke kinderen, waarbij gevraagd wordt een bijdrage te storten aan een onbekende organisatie.

Wij raden u aan om enkel geld over te maken aan organisaties waarmee u vertrouwd bent. Wanneer u via mail een vraag krijgt van een gekende organisatie tot het geven van financiële steun, verifieer de bankgegevens om er zeker van te zijn dat u effectief naar de juiste organisatie geld overmaakt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier.