Preventiecampagne "Je bent een held als je belt"

Om de strijd tegen criminaliteit nog meer aan te gaan, lanceert onze politiezone op vrijdag 19 januari 2024 een nieuwe preventiecampagne: “Je bent een held als je belt”.

101

We merken dat de drempelvrees om naar het noodnummer 101 te bellen bij verdachte situaties vaak nog te hoog is. De burger belt geregeld te laat of gewoonweg niet naar 101. Het is belangrijk dat de burger dit juist wel doet, want zo kunnen wij direct ter plaatse komen bij de verdachte situaties, waardoor de pakkans een stuk groter is en we de nodige vaststellingen kunnen doen.

We doen beroep op jullie alertheid. We kunnen helaas niet overal tegelijk zijn, dus jouw hulp is meer dan nodig. Zie je iets verdachts? Aarzel niet. Bel onmiddellijk het noodnummer. Dit nummer is 24 op 24 uur bereikbaar.

  • Bel onmiddellijk en niet een uur of zelfs een dag later.
  • Meld verdachte situaties of dringende feiten nooit via onze socialemediakanalen of via mail. Deze kanalen worden niet permanent opgevolgd. 
  • Bel steeds 101 en niet naar een algemeen nummer van één van onze politiekantoren.

Enkele voorbeelden:

  • De overburen zijn met vakantie. Een burger ziet een persoon een kaartje tussen de ruitenwissers van hun auto steken. Deze burger belt hiervoor niet naar 101 maar stuurt achteraf een mailtje. Dit kaartje is een veel gebruikte werkwijze om na te gaan of iemand thuis is of om te voelen of de auto slotvast is.
  • Burgers sturen een berichtje via sociale media omdat er iemand geparkeerd staat op een parkeerplaats voorbehouden voor mensen met een beperking. Men kan beter onmiddellijk 101 bellen want wanneer wij het berichtje lezen, is de parkeerplaats waarschijnlijk al weer vrij.
  • “Raak niets aan vóór onze diensten ter plaatse zijn geweest.” Een burger heeft haar huis gekuist voordat de politie ter plaatse is gekomen, waardoor mogelijke sporen van een diefstal zijn  uitgewist.  

 

Dringende politiehulp, brandweer of ziekenwagen nodig? De app 112BE biedt je de mogelijkheid om in levensbedreigende situaties met één klik de noodcentrale te contacteren. Let wel op, schakel je locatievoorzieningen in om 112 je locatie te laten bepalen. Zo kunnen de hulpdiensten je gemakkelijk terugvinden. Installeer dus zeker deze handige app op je telefoon.