De e-step

De e-step: alles wat je moet weten

Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen.

Wie stapvoets met een elektrische step rijdt, geldt als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad, …

De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.

Respecteer de wegcode

Om een elektrische step te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig, maar dat betekent uiteraard niet dat je als bestuurder de wegcode niet moet volgen. 

Als je met een e-step rijdt,

  • veroorzaak geen hinder of een gevaarlijke situatie voor andere weggebruikers
  • pas je snelheid aan in de voetgangerszones
  • zijn autowegen en autosnelwegen verboden (bijvoorbeeld de tunnels in Brussel).

In de fietsstraten hebben steppers dezelfde rechten en verplichtingen als fietsers. Ze mogen dus ook rijden in de verboden richting van éénrichtingsstraten wanneer een bord dit toelaat voor fietsers. 

Ten slotte, het is verboden te rijden met een step in stations en openbare gebouwen. 

Parkeren

Laat de step niet achter op een plek waar hij de andere weggebruikers hindert. Bovendien moet je ook rekening houden met de lokale regels.

Veiligheid

De minimumleeftijd voor het rijden met een e-step is 16 jaar. De steppers moeten de gebruiksvoorwaarden respecteren die de onderneming  ter beschikking stelt. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt sterk aanbevolen.

Rijden onder invloed van alcohol is volledig verboden. Op dat vlak vallen steppers onder dezelfde wetgeving als autobestuurders (niet meer dan 0,5 promille alcoholgehalte). En het is dus ook niet toegelaten om te steppen met een smartphone in je handen. 

Bovendien is het verplicht om, tussen zonsondergang en –opgang wanneer het zicht beperkt is tot 200m, een wit of geel licht aan de voorkant en een rood achterlicht te dragen. Dit kan bijvoorbeeld op de kleding, rugzak of helm bevestigd worden. 

Ten slotte is het aanbevolen om een familiale verzekering af te sluiten die de schade veroorzaakt aan derden vergoedt.

E-step met zadel

Een elektrische step met zadel wordt inderdaad als bromfiets klasse A gezien indien deze niet sneller dan 25 km/h kan rijden - indien de maximumsnelheid 45 km/h bedraagt geldt de e-step met zadel als bromfiets klasse B en is een rijbewijs AM vereist.

Voor het besturen van een e-step met zadel moet men minstens 16 jaar zijn. Voor beide categorieën moet de e-step verzekerd worden als bromfiets en ingeschreven worden.

Ook de andere regels voor bromfietsen gelden voor e-steps met zadel:

  • Het is verplicht een helm te dragen.
  • De lichten van de elektrische step moeten altijd branden, ook overdag.
  • Zorg dat je steeds volgende documenten kan voorleggen indien je je met de step op de openbare weg begeeft: identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, geldige verzekering, kentekenbewijs. Heeft je e-step met zadel een maximale snelheid van 45 km/h dan moet je ook een rijbewijs kunnen voorleggen.

Een elektrische step met zadel en maximale snelheid van 25 km/h mag op het fietspad rijden. Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag je op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Hou er rekening mee dat je de fietsers hierbij niet mag hinderen. Op andere wegen moet je het fietspad gebruiken, tenzij dit anders aangegeven wordt door verkeersborden.

(Bron: FOD Mobiliteit en Vlaamse Overheid | Politiezone Gent)