Hoe herken ik een malafide kweker?

Hoe herken ik een malafide kweker?

Overweeg je de aankoop van een puppy of een kitten? Dan kijk je best even na dat je je huisdier niet bij een malafide kweker of handelaar (in de volksmond 'broodfokker' genoemd) koopt. Teamchef van het aanspreekpunt Dierenwelzijn, hoofdinspecteur Geyskens legt uit waarop je moet letten en hoe je kan weten of het over een malafide kweker gaat.

Wat zijn de leefomstandigheden van de dieren bij een malafide kweker?

Hoofdinspecteur Geyskens: ”De vrouwelijke dieren worden vaak al op zeer jonge leeftijd gebruikt om te fokken. Elke keer als ze loops zijn, worden ze gedekt. Tijd om hun lichaam te herstellen is er helaas niet. Dit is allesbehalve gezond en diervriendelijk. De dieren hebben doorgaans ook geen enkele vorm van menselijk contact en ze zien amper het daglicht.”

De vrouwelijke dieren bij een “erkende kweker" worden hierop gecontroleerd door de overheid. Het vrouwelijk dier mag hoogstens drie nesten op twee jaar werpen.

Hoe kan je weten of je bij een malafide kweker terechtkomt?

De lijst van erkende kwekerijen en handelszaken kan je terugvinden op de website van dierenwelzijn.

Hoofdinspecteur Geyskens: “Ik zou de mensen willen aanmoedigen om altijd eerst wat info op te zoeken. Doe onderzoek naar de kweker of kweker-handelaar waar je van plan bent te kopen. Zijn er op het internet of op sociale media recensies te vinden? Krijgt de kweker of kweker-handelaar tevreden reacties of zijn er veel negatieve commentaren? Je kan altijd de lijst van erkende kwekers en kweker-handelaars bekijken. Wees extra voorzichtig met advertenties op bijvoorbeeld sites zoals Marktplaats, tweedehands.be en Facebook. Hierop adverteert een deel van de malafide verkopers.”

“Laat je ook niet misleiden door schattige foto's, een pakkende tekst of verhalen. Malafide verkopers weten wat ze moeten schrijven en laten zien. Het zijn de dingen die ze niet vertellen die belangrijk zijn. Ze proberen op je gemoed te spelen, zodat je het dier sneller koopt.”

Waarop moeten we letten als we afspreken met de verkoper?

“Als je een afspraak maakt bij de verkoper, zorg er dan voor dat je altijd bij de fokker thuis afspreekt. Ga nooit akkoord met bezichtiging of aankoop op een andere locatie. Dat is meestal een slecht teken. Het is belangrijk om de leefomgeving van de dieren te zien. Is de omgeving proper? Hebben de dieren speeltjes ter beschikking? Zijn ze voorzien van drinkwater? Malafide kwekers laten hun dieren in schuren of stallen opgroeien. Dat is nefast voor de socialisatie van de dieren.”

Bij een “erkende kweker” zijn de leefomstandigheden van de dieren vastgelegd bij wet. De kwekers worden hierop regelmatig gecontroleerd door inspecteurs van de overheid.

“Als je op bezoek bent bij de verkoper zijn er een paar zaken waar je op kan letten. Het gaat erom dat je doorvraagt en kritisch bent.”

  • Vraag naar het paspoort van het dier en kijk waar het vandaan komt. Komt het dier uit het buitenland (Slovakije, Tsjechië of Hongarije) vraag dan altijd naar het erkenningsnummer van de verkoper en check dit in de hogervermelde lijst van erkende kwekerijen en handelszaken. Anders kan je ervan uitgaan dat het om malafide broodfok gaat.
  • De fokker stelt weinig vragen over jouw leefsituatie. Een fokker die inzit met het welzijn van zijn dieren zal zich ook kritisch naar je opstellen en willen weten of je wel geschikt bent om dieren te houden en op te voeden. Een malafide kweker geeft niets om zijn of haar dieren. Het enige wat hij/zij wil, is zo snel mogelijk geld verdienen.
  • Vraag steeds om het moederdier te zien. Ook hierbij zal de malafide kweker vaak met een smoes komen om je het dier niet te laten zien. Als je dan toch een dier te zien krijgt, is de kans groot dat het niet de moeder is, maar een ander dier dat er beter uitziet. Vraag eventueel naar foto’s en controleer zeker ook hier weer de lijst van erkende kwekerijen en handelszaken. Bij een handelaar is meestal het moederdier niet aanwezig.
  • Blijf kritisch en wees niet bang om vragen te stellen. Vraag of je mag zien waar de dieren verblijven. Als ze een smoes verzinnen of dit niet toelaten, haak dan onmiddellijk af.
  • Inspecteer het dier goed. Ziet het dier er gezond uit? Is het proper? Observeer het dier in zijn omgeving. Hoe gedraagt het zich? Laat het zich goed aanraken? Hoe is de interactie tussen het dier en de handelaar? Dit zijn allemaal zaken waar je op kan letten.

Zijn er mensen die weet hebben van de slechte leefomstandigheden maar er toch voor kiezen om het dier te kopen?

“Inderdaad. Sommige mensen komen terecht bij een malafide kweker en beslissen dan om het dier toch te kopen uit medelijden. Waar de mensen niet bij stilstaan is dat ze dan deels verantwoordelijk zijn voor het leed van de moeder en de toekomstige pups en kittens. De fokker wordt dankzij hun bijdrage beloond voor zijn praktijken en kan die gewoon verderzetten.”

Wat kunnen mensen doen die met een malafide verkoper te maken krijgen?

“Als je denkt dat je met een malafide verkoper te maken hebt, meld dit dan bij de juiste instanties: de Lokale Politie en/of de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn. Zij zullen de handelaar controleren en indien nodig ingrijpen zodat deze praktijken stoppen. Belangrijk om te weten is dat je ook voor andere zaken bij ons aanspreekpunt Dierenwelzijn terechtkan, zoals dierenmishandeling en dierenverwaarlozing.”

 

  • Contactgegevens Politiezone Minos

    Merk je in onze politiezone een dier op dat mogelijk verwaarloosd of mishandeld wordt? Meld dit via dierenwelzijn@politieminos.be Indien de situatie dringend is, bel je naar het nummer 101 zodat de interventiedienst zo snel mogelijk ter plaatse kan komen.
  • Contactgegevens Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn

    Je kan malafide kwekers ook melden bij de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn. Gebruik dan het meldpunt van de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 451 98 98.