Wat zegt de wapenwet ?

In 2006 ging de "nieuwe" wapenwet van kracht. Deze wet verdeelt de wapens in 3 categorieën :

  • de verboden wapens;
  • de vrij verkrijgbare wapens;
  • de vergunningsplichtige wapens.

Verboden wapens ?

Sedert het in voege treden van de nieuwe wapenwet is het bezit van verboden wapens niet meer toegelaten. Verboden wapens dienen dus ingeleverd te worden. Over welke wapens gaat het ?

  • Verboden wapens : voor dit soort wapens geldt een algemeen en absoluut verbod voor alles. Kopen, verkopen, vervoeren, bezitten, vervaardigen,... is strikt verboden. Het gaat hier voornamelijk om wapens ontworpen voor militair gebruik waartoe ook de automatische vuurwapens behoren (vb. machinepistolen), spring- en valmessen met slot, vlindermessen, werpmessen, werpsterren, boksbeugels, blanke wapens die uiterlijk lijken op een ander voorwerp (vb. een mes verborgen in een gordel of een pen), degenstokken en geweerstokken die geen historische sierwapens zijn, knotsen en wapenstokken, vuurwapens die zijn gewijzigd om ze te kunnen verbergen, die zijn verborgen in een ander voorwerp of die niet meer voldoen aan hun kenmerken als beschreven in de vergunning ervoor (vb. een geweer met afgezaagde loop), electroshockwapens, traangassprays, peppersprays, nunchaku's, geluiddempers, bepaalde munitie (bommen, granaten), …

    Heb je toch dergelijk wapen, dan moet je dit inleveren bij de lokale politie.
  • Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
  • Vergunningsplichtige wapens : voor dit soort wapens heb je een vergunning van de gouverneur nodig. Jagers en sportschutters kunnen sommige wapens kopen op basis van een jachtverlof of sportschutterslicentie.

Over de nieuwe wapenwet

De nieuwe wapenwet is, met uitzondering van enkele artikels die later aan de beurt komen, in werking getreden op de dag van haar publicatie in het Belgisch Staatsblad. Je kan de volledige tekst terugvinden op http://justitie.belgium.be/nl/publicaties/de_aangepaste_wapenwet_3de_editie_.jsp?referer=tcm:265-138528-64.

Voor meer informatie kan je terecht bij de lokale politie, bij de wapendienst van de gouverneur of op de websitevan de federale overheidsdienst justitie waar gaandeweg een lijst van vaak gestelde vragen en antwoorden zal worden opgebouwd.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden.

* Je bezit een verboden wapen ?

Het bezit van verboden wapens is strafbaar geworden.

Bijna al deze wapens werden vroeger ook reeds als verboden beschouwd.



Over welke wapens gaat het ?

Wapens ontworpen voor uitsluitend militair gebruik (zie art. 3, 1 tot 4 van de Wapenwet), waartoe ook de automatische vuurwapens behoren (zie hieronder); spring- en valmessen met slot (ook knipmessen of stiletto's genaamd), vlindermessen, werpmessen, werpsterren (ook shuriken genaamd), boksbeugels; blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp (bijvoorbeeld een mes verborgen in een gordel of pen); degenstokken en geweerstokken die geen historische sierwapens zijn; knotsen en wapenstokken (ook knuppels of matrakken genaamd); vuurwapens die zijn gewijzigd om ze te kunnen verbergen, die zijn verborgen in een ander voorwerp of die niet meer voldoen aan hun kenmerken als beschreven in de vergunning ervoor (bijvoorbeeld een geweer met afgezaagde loop, zie art. 3, 8 van de Wapenwet); elektroshockwapens (zie art. 3, 9 van de Wapenwet); allerhande spuitbussen (sprays) voor zelfverdediging (zie art. 3, 1, 10 van de Wapenwet; vouwgeweren boven kaliber 20; nunchaku's (in tegenstelling tot wat velen denken, bestaat hierop geen uitzondering voor Oosterse gevechtssporten!); geluiddempers (al dan niet gemonteerd op een vuurwapen) en andere onderdelen of hulpstukken die een vuurwapen een verboden karakter geven (zie art. 3, 1, 15 van de Wapenwet); bepaalde munitie (zie art. 22 van de Wapenwet, KB van 20/9/1991 en van 27/2/1997); krachtige katapulten (zie KB van 9/8/1980). Dolken, dolkmessen en vouwmessen

Dolken, dolkmessen en vouwmessen met een niet-automatisch blokkeermechanisme vallen hier niet langer onder, maar het dragen ervan blijft onderworpen aan een wettige reden !

Wat moet je doen ?

Als je een verboden wapen bezit, dan moet je het binnen 6 maanden afgeven. Dit kan straffeloos en anoniem, voor zover het wapen niet wordt gezocht. De afstand kan gebeuren bij de lokale politie van uw keuze (zie art. 45, 1 van de Wapenwet).

In het zeldzame geval dat je een voorheen vergund wapen zou bezitten, dat pas nu verboden is geworden, dan moet je binnen het jaar de volgende keuze maken :

  • Het wapen door de Proefbank voor vuurwapens onomkeerbaar laten ombouwen tot een niet-verboden wapen (waarvoor je desgevallend een vergunning zal nodig hebben !) of neutraliseren;
  • Het wapen overdragen aan een persoon die gerechtigd is het te bezitten;
  • Afstand doen van het wapen bij de lokale politie van jouw verblijfplaats tegen een billijke vergoeding. (Zie art. 45, 3 van de Wapenwet).

* Je bezit een automatisch vuurwapen ?

Automatische vuurwapens zijn verboden wapens geworden.

Over welke wapens gaat het ?

Alle vuurwapens die, na elk afgevuurd schot, zich automatisch herladen en die met één druk op de trekker, een salvo van meerdere schoten kunnen afvuren.



Wat moet u doen ?

Als je een erkende wapenverzameling bezit, dan mag je het wapen verder behouden op voorwaarde dat je er de slagpin uit verwijdert en deze apart en achter slot bewaart.

Zoniet moet je binnen het jaar, naar keuze :

  • Het wapen door de Proefbank voor vuurwapens onomkeerbaar laten ombouwen tot een halfautomatisch wapen, indien dit technisch mogelijk blijkt, of het daar laten neutraliseren;
  • Het wapen overdragen aan een erkend persoon (wapenhandelaar, verzamelaar);
  • Afstand doen van het wapen bij de lokale politie van jouw verblijfplaats. (Zie art. 27, 3 en 45, 2 van de Wapenwet).

* Je bezit illegaal een vuurwapen ?

De wet wil bezitters van illegale vuurwapens maximaal de kans bieden hun wapens te regulariseren.

Over welke wapens gaat het ?

Vuurwapens die reeds onder de oude wetgeving vergunningsplichtig waren (de zogenaamde verweerwapens en oorlogswapens).

Voorbeelden :

Een vuurwapen dat oorspronkelijk vrij verkrijgbaar was en dat u niet hebt aangegeven toen het vergunningsplichtig werd, zoals is gebeurd met de .22 karabijnen (long rifles) en de riot-guns; een vuurwapen dat je hebt geerfd en dat je nooit hebt aangegeven een vuurwapen dat je op zolder hebt gevonden; een vuurwapen dat je niet wenst te behouden, maar dat je uit angst voor bestraffing nooit durfde aan te geven. Wat moet u doen ?

Wat moet u doen ?

Je hebt 6 maanden om de volgende keuze te maken :

  • Het wapen aangeven bij de lokale politie van jouw verblijfplaats en een aanvraag om de noodzakelijke vergunning doen (de politie zal het wapen in bewaring houden tot de gouverneur jou een vergunning afgeeft volgens de nieuwe regels);
  • Het wapen afgeven bij de lokale politie van uw verblijfplaats.

Dit gebeurt straffeloos en in het geval van afstand ook anoniem, voor zover het wapen niet wordt gezocht (zie art. 44, 1 en 45, 1 van de Wapenwet).

* Je bezit een vuurwapen waarvoor je een vergunning (model 4) hebt

De nieuwe wet is onmiddellijk van toepassing op jou. Dit betekent dat de geldigheidsduur van jouw vergunning beperkt wordt tot 5 jaar, te rekenen vanaf haar afgifte of haar laatste betaalde wijziging.

Over welke wapens gaat het ?

Vuurwapens die reeds onder de oude wetgeving vergunningsplichtig waren (de zogenaamde verweerwapens en oorlogswapens).

Wat moet u doen ?

De volgende situaties kunnen zich voordoen :

  • Jouw vergunning is nog geen 5 jaar oud of er werd minder dan 5 jaar geleden een wijziging op aangebracht, waarvoor je een belasting hebt moeten betalen. In dit geval blijft jouw vergunning geldig tot er 5 jaar verstreken zullen zijn. Voor die vervaldag moet u de hernieuwing ervan vragen aan de gouverneur. Hierbij zal je moeten voldoen aan de nieuwe wettelijke voorwaarden (zie art. 11, 32 en 48 van de Wapenwet).
  • Jouw vergunning is al meer dan 5 jaar oud of de laatste betaalde wijziging ervan gebeurde meer dan 5 jaar geleden. Dit betekent dat je binnen 6 maanden de hernieuwing ervan moet vragen aan de gouverneur. Hierbij zal je moeten voldoen aan de nieuwe wettelijke voorwaarden (zie art. 11, 32 en 48 van de Wapenwet).
  • Je bent houder van een jachtverlof afgegeven door het Vlaams, Brussels of Waals gewest en je bezit een lang vuurwapen ontworpen voor de jacht. In dit geval blijft jouw vergunning geldig zolang je een jachtverlof hebt (zie art. 13 van de Wapenwet). Voor sportschutters wordt deze gunstregeling van toepassing van zodra zij een officieel statuut krijgen van de Vlaamse, Franse of Duitse gemeenschap. Uiteraard kan je het wapen ook overdragen aan een persoon die gerechtigd is het te bezitten of er afstand van doen bij de lokale politie van uw verblijfplaats.



* Je bezit een vuurwapen waarvoor geen vergunning vereist was ?

Vanaf nu zijn alle vuurwapens (de vroeger zogenaamde 'wapens voor wapenrekken' uitgezonderd) onderworpen aan een vergunning. Alleen jagers en sportschutters zijn hiervan onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld.

Over welke wapens gaat het ?

Vuurwapens die onder de oude wetgeving behoorden tot de categorie van de zogenaamde 'jacht- en sportwapens'. Zulk wapen is mogelijk reeds op jouw naam

ingeschreven met een bericht van overdracht (model 9) of een Europese vuurwapenpas. Dit volstaat echter niet meer.



Wat moet je doen ?

Je beschikt over een periode van 6 maanden om de volgende keuze te maken :

Je geeft het wapen aan bij de lokale politie van jouw verblijfplaats.

Er zijn 3 gevallen mogelijk :

  • Je bent houder van een jachtverlof afgegeven door het Vlaams, Brussels of Waals gewest en je bezit een lang vuurwapen ontworpen voor de jacht :

    In dit geval moet je geen vergunning aanvragen en ontvang je een nieuw inschrijvingsbewijs dat geldig blijft zolang je een jachtverlof hebt (zie art. 13 van de Wapenwet). Voor sportschutters wordt deze gunstregeling van toepassing van zodra zij een officieel statuut krijgen van de Vlaamse, Franse of Duitse gemeenschap.
  • Je hebt het wapen voor 2006 in bezit gekregen :

    In dit geval moet je een vergunning voor het wapen aanvragen en je ontvangt in afwachting daarvan een inschrijvingsbewijs. De gouverneur zal je automatisch een vergunning voor 5 jaar afgeven als je meerderjarig bent en geen veroordelingen hebt opgelopen die het wapenbezit in de weg staan, zonder dat je al moet voldoen aan de nieuwe.
  • Je hebt het wapen in 2006 in bezit gekregen :

    In dit geval geldt dezelfde regeling, maar de vergunning is slechts voor 1 jaar geldig, waarna je aan de nieuwe voorwaarden zal moeten voldoen om een hernieuwing te bekomen (zie art. 44, 2 van de Wapenwet). Uiteraard kan je het wapen ook overdragen aan een persoon die gerechtigd is het te bezitten of er afstand van doen bij de lokale politie van jouw verblijfplaats.

* Je bezit een ander type wapen ?

De nieuwe wet wijzigt niets voor jou, tenzij jouw wapen onder de oude wetgeving reeds vergunningsplichtig was. In dat geval wordt de geldigheidsduur van jouw vergunning beperkt tot 5 jaar (zie hierboven).



Over welke wapens gaat het ?

Alarmwapens, wapens voor wapenrekken, seinpistolen, verdovingsgeweren, slachttoestellen, bogen, kruisbogen, wapens op lucht-, gas of veerdruk, paintballwapens, namaakwapens, niet-verboden messen, zwaarden, degens, bajonetten, geneutraliseerde wapens,...

Wat moet je doen ?

Je hoeft niets te doen, tenzij jouw wapen reeds vergunningsplichtig was.

* Je bent houder van een vergunning voor een opslagplaats voor vuurwapens of je zou er nu een moeten aanvragen ?

Deze vergunning wordt binnenkort afgeschaft.



Wat moet u doen ?

Het heeft geen zin meer nog een vergunning voor een opslagplaats aan te vragen als je dit volgens de oude wetgeving op dit ogenblik zou moeten doen.

De vergunning wordt binnenkort afgeschaft en de gouverneurs en politiediensten hebben richtlijnen gekregen hier geen toezicht meer op uit te oefenen.

Wie een dergelijke vergunning heeft en wegens het grote aantal vuurwapens aanwezig in deze opslagplaats veiligheidsmaatregelen heeft moeten nemen, wordt hier niet van vrijgesteld.

Deze veiligheidsmaatregelen zullen binnenkort van toepassing worden op iedereen die een bepaalde hoeveelheid vuurwapens op dezelfde plaats voorhanden houdt.

* Je bent houder van een wapendrachtvergunning of van een erkenning als wapenhandelaar, je bent erkend wapenverzamelaar of uitbater van een erkende schietstand ?

De oude wettelijke bepalingen hierover blijven voorlopig nog van kracht. De bestaande wapendrachtvergunningen en erkenningen blijven geldig.



Wat moet je doen ?

Je hoeft voorlopig niets te doen. Houders van wapendrachtvergunningen mogen uiteraard niet uit het oog verliezen dat hun vergunning sowieso in de tijd beperkt is en eventueel tijdig moet hernieuwd worden door de gouverneur.

Wanneer de nieuwe wettelijke bepalingen in werking treden, zullen ook de erkenningen in de tijd beperkt, en dus hernieuwd moeten worden. Naar aanleiding van deze hernieuwing zal je op de hoogte gesteld worden van de nieuwe op jou toepasselijke regels.

Erkende wapenhandelaars wordt aangeraden de verdere aanpassing van de regelgeving, met name die inzake hun plichten en de door hen te nemen veiligheidsmaatregelen, via het Belgisch Staatsblad op te volgen.

Je wenst meer informatie over de wapenwet

Meldt je aan het loket van de lokale politie. Er zijn vier medewerkers gespecialiseerd in deze materie die op jouw vragen kunnen antwoorden.

Gelieve op voorhand een (telefonische) afspraak te maken.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heusden-Zolder via het contactformulier of telefonisch via 011 45 01 11.