Laat je niet in de luren leggen

Een onbekend persoon belt aan en zegt dat hij iemand zoekt of dat hij zich van huis vergist heeft.

Dit kan wel correct zijn, maar let toch goed op.

Enkele tips:

Open nooit zomaar de deur. Kijk eerst door het raam of deurspion wie er voor de deur staat of gebruik de videofoon. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.

Vraag en controleer ook steeds het legitimatiebewijs.

Oplichters gebruiken allerlei smoesjes (bijv. vraag om te drinken, gebruik van het toilet…) om binnen te geraken en komen vaak zeer geloofwaardig over. Als onbekenden u vragen bij u thuis de dienst 100 of 101 te mogen bellen, zeg dan dat u dat zelf zal doen en sluit de deur.

Laat u niet verleiden door mooie verhaaltjes van huis-aan-huis verkopers. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo. Zeg bij twijfel dat u pas later zal beslissen.

Informeer bij enquêtes in overheidsopdracht naar de coördinaten van de opdrachtgever van de onderzoeksinstantie.

Twijfelt u aan de bedoelingen van uw bezoeker? Houd de deur dan dicht en op slot. Vergeet niet dat het uw huis is. Vraag de persoon om telefonisch een afspraak te maken, en zorg dat er dan familie of vrienden aanwezig zijn.

Jij kent je omgeving het beste. Als er iets is wat jij niet normaal vindt op dat tijdstip in jouw omgeving kan je best onmiddellijk de lokale politie verwittigen op 011-70 19 11 of via het noodnummer 101.

Labels