Verkeersveiligheid rond basisscholen

Vanaf nu worden alle basisscholen in Sint-Truiden uitgerust met verkeersmaatjes.

Het stadsbestuur van Sint-Truiden hecht veel belang aan de verkeersveiligheid van schoolomgevingen en schoolroutes. Daarom worden vanaf nu alle basisscholen op ons grondgebied uitgerust met verkeersmaatjes.

Burgemeester Veerle Heeren: "Ondanks het feit dat alle scholen in zone 30 liggen, rijden nog steeds veel mensen te snel in de omgeving van scholen. Bovendien zijn kinderen zwakke weggebruikers en dus weinig beschermd tegen lichamelijke letsels bij verkeersongevallen. De vraag om te werken rond onaangepaste snelheid voor en na schooltijd, kwam van de directies zelf.

Schepen Hilde Vautmans: "Omdat veiligheid essentieel is, willen we alle basisscholen tegelijk uitrusten met verkeersmaatjes, naast de octopuspalen.

Een verkeersmaatje is een felgroene, plastic pop van 80 cm hoog met een oranje vlag in de hand. Het is een opvallende verschijning die aan oversteekplaatsen wordt geplaatst.

Deze verkeersmaatjes zijn goed zichtbaar, makkelijk verplaatsbaar en vooral erg herkenbaar voor de automobilisten in onze stad."

Omdat deze verkeersmaatjes enkel worden geplaatst op momenten waarop kinderen toekomen en/of de school verlaten, hebben ze een andere effect dan de octopuspalen. Chauffeurs worden net op die drukke momenten gewezen op het feit dat ze extra voorzichtig moeten zijn in deze omgeving.



"Het stadsbestuur wil garant staan voor een goed verkeersveiligheidsbeleid. Zowel de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, als de preventiedienst, de dienst flankerend onderwijs en de dienst verkeersplanning werken samen om voor zowel basisscholen als secundaire scholen te zorgen voor een zo veilig mogelijke schoolomgeving", zegt schepen Bert Stippelmans.