Wie belt aan? Let op voor listige dieven!

Op dinsdag 13 januari 2015 heeft in Gingelom een persoon zich met een list toegang tot een woning verschaft en een handtas ontvreemd. De persoon deed zich voor als postbode en beweerde dat hij een brief in zijn bezit persoonlijk moest overhandigen aan de geadresseerde, de bewoner.

Het gaat over een grote, slanke man met zwart haar van rond de 40-jaar. De oplichter gebruikte tijdens het gesprek met de slachtoffers ook Duitse woorden.

Hoe kan u diefstal met list vermijden?:

Vermeld niet op de deurbel dat je alleen woont (bijvoorbeeld "weduwe X"). Vermeld enkel jouw familienaam.

Het is aanbevolen om in de eerste plaats een ketting op de deur te laten plaatsen. Dit vormt een eerste obstakel voor dieven en het biedt de bewoner de mogelijkheid op een relatief veilige wijze met een persoon die voor de deur staat te praten.

Pas op voor huis-aan-huisverkopers die jou hun koopwaar laten zien bij de voordeur (tapijten, producten ...). Deze list wordt dikwijls gebruikt om het plegen van een diefstal te verdoezelen.

Hoed u voor onbekende personen die bij jou aanbellen en vragen om iets te eten of te drinken. Laat deze in geen geval binnen.

Staat iemand van de politie, bpost, een gas-, elektriciteits-, of andere maatschappij voor de deur? Vraag een dienstkaart. Aarzel niet deze dienstkaart onder de deur te laten schuiven. Heeft de persoon geen dienstkaart? Niet opendoen.

Bewaar het telefoonnummer (011-70 19 11) van de lokale politie vlakbij uw telefoon. Indien iemand bij jou aanbelt en beweert van de politie te zijn, bel dan naar de politie en vraag of de naam die de persoon in kwestie opgeeft, wel degelijk bestaat en of deze persoon dienst heeft.

Bel in geen geval naar het telefoonnummer dat de inspecteur jou geeft. Dit kan het nummer van een kompaan zijn.

Mocht u toch nog slachtoffer van diefstal met list worden, neem dan volgende raadgevingen in acht.

Doe onmiddellijk aangifte van de diefstal.

Verwittig in geval van diefstal van waardepapieren onmiddellijk de bank en laat deze blokkeren. Dit belet de daders de buit in de wacht te slepen.

De dieven kunnen sporen hebben achtergelaten. Raak niets aan tot de (echte) politie ter plaatse is.

De politie heeft aandacht voor slachtofferbejegening. Wij kunnen dan ook alleen maar adviseren hierop een beroep te doen.