Hoe en waarom aangifte doen?

Ben je slachtoffer van een misdrijf? Werd je wagen beschadigd? Was je betrokken in een verkeersongeval met gewonden? Je portefeuille gestolen of kwijt? Aarzel dan niet om aangifte te doen bij de politie. Alleen dan kan een onderzoek gestart worden.

Vaak worden diefstallen van een gsm, een boorddocument, een fiets, ... niet aangegeven omdat burgers denken dat het gestolen voorwerp of de dief toch niet teruggevonden wordt. De politie krijgt alleen een juist beeld op de criminaliteit en kent de ware aard ervan als iedereen alle misdrijven zou aangeven. Zo kan de politie dan ook gerichter controles uitvoeren, juist op die plaatsen waar misdrijven plaatsvinden en gemakkelijker daders arresteren.

Er zijn drie manieren waarop je aangifte kan doen:

1. Voor niet-dringende gevallen en voor de aangifte van klachten kan u terecht in het politiehuis Sint-Truiden op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 08.30 tot 16.30 uur. Hier kan je eveneens de nodige documenten bekomen in geval van verlies of diefstal van officiële documenten (identiteitskaart, rijbewijs, …).Op weekdagen van 09.00 uur tot 12.00 uur kan je ook terecht in de politieposten in Gingelom en Nieuwerkerken (enkel op afspraak).In functie van Covid-19 vragen we om eerst een afspraak te maken.

Online:

 • Via deze link kom je in de agenda terecht.
 • Kies het feit waarvoor je wil langskomen Opgelet! 1 feit per afspraak. BV: Doe je aangifte van verlies portefeuille, maar wil je daarnaast ook nog een andere aangifte doen, dan dien je 2 afspraken te registreren.
 • Selecteer een locatie en een afspraakmoment. Opgelet! Enkel de beschikbare momenten worden weergegeven. Zie je een bepaalde datum of uur niet meer staan, dan is dit afspraakmoment volzet of is het gesloten.
 • Vul de gevraagde gegevens in.
 • Je krijgt een bevestiging van je afspraak via e-mail. Je krijgt eveneens een overzicht van de documenten of andere informatie die je dient mee te brengen. Indien je dat wenst, ontvang je ook een herinnering via e-mail. Via de herinneringsmail kan je de afspraak nog wijzigen of annuleren. 

OPGELET!

 • Je afspraak is pas definitief op het moment dat je een bevestigingsmail ontvangt.
 • Het maken van een afspraak staat niet gelijk aan het doen van een aangifte. Dat wil zeggen dat we op basis van de ingevulde gegevens geen onderzoek starten.
 • Wanneer je niet komt opdagen, gebeurt er verder niets met de gegevens die je ons verstrekte en zullen we jou ook niet contacteren voor een nieuwe afspraak.

   

Telefonisch:

Heb je geen internet of twijfel je of je wel aangifte moet doen? Dan kun je uiteraard telefonisch contact opnemen via 011-70 19 10 (elke weekdag van 08.00 uur tot 20.00 uur - weekend van 08.30 uur tot 16.30 uur).

Een medewerker geeft je graag advies en maakt eventueel voor jou een afspraak.

De mogelijkheid om langs te komen in het Politiehuis (Sluisberg 1) blijft uiteraard bestaan.  Afhankelijk van de ernst en dringendheid, krijgen de mensen met afspraak voorrang. In de wijkposten werken we enkel op afspraak. 

2. Police-on-web is het online politieloket dat 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar is via www.police-on-web.be, je kan er terecht voor aangifte van bepaalde feiten, het aanvragen van een vakantietoezicht of het aanmelden van je alarmsysteem.

In de context van Covid-19 werd het digitaal loket tijdelijk uitgebreid met niet dringende aangiften. Misdrijven (ook gepleegd via het internet) die tijdelijk ook via het digitaal loket police-on-web kunnen aangegeven worden zijn:

 • slagen en verwondingen
 • bedreigingen
 • stalking / belaging
 • oplichting
 • diefstal zonder geweld
 • verlies van voorwerp / document (bv. autopapieren)

Bovendien kan u bij police-on-web zoals steeds online klacht indienen voor kleine misdrijven, uw alarmsysteem aanmelden en politietoezicht aanvragen voor uw woning tijdens uw vakantie of afwezigheid.

3.  Daarnaast willen we graag benadrukken dat de interventieploegen nog steeds 24/24 en 7/7 klaarstaan. Bij dringende hulp of een verdachte situatie, aarzel nooit en bel 101!

BELANGRIJK: Aangiftes via de telefoon, e-mail of sociale media zijn NIET mogelijk.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 701911.