Team dierenpolitie

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken was de eerste politiezone in België met een dierenpolitie. “Dierenpolitie helpt niet alleen om de rechten van de dieren beter te beschermen, het helpt ook om problemen, die door (onbeheerde) dieren veroorzaakt worden adequater aan te pakken.  Naast het behandelen van meldingen en klachten rond dierenverwaarlozing of -mishandeling, kan je bij de dierenpolitie ook terecht met vragen rond dierenwelzijn.

Om de meldingen van dierenwelzijn nog beter te kunnen opvolgen, wordt het team van 2 naar 7 gespecialiseerde politiemensen uitgebreid. Deze collega’s hebben zich na een interne oproep kandidaat gesteld voor de openstaande functie en dragen respect tussen mens en dier hoog in het vaandel.

Dierenwelzijnsproblematiek vergt heel wat specifieke kennis, dit team krijgt dan ook de kans zich te specialiseren in alles wat met dierenwelzijn te maken heeft en zal opgeleid worden om met de dierenwelzijnsproblematiek om te gaan.  Dit team zal ook collega’s die te maken hebben met een dossier rond dierenwelzijn, bijstaan waar nodig.

De dierenpolitie organiseert op regelmatige basis acties en voert controles uit op de leefomstandigheden van dieren op het grondgebied. Daarnaast krijgt de dienst ook klachten of meldingen van burgers, van onze wijk- of interventiedienst. Meestal gaat het over verwaarlozing, mishandeling of loslopende dieren.

“Samen met een dierenarts van de Vlaamse Inspectiedienst dierenwelzijn bekijkt de politie hoe een melding/klacht best aangepakt wordt. Sensibiliserend waar kan, maar uiteraard steeds met de nodige opvolging. Bij zwaardere overtredingen spelen we zeer kort op de bal en kan het resulteren in een inbeslagname, voor de veiligheid van de dieren.

Wie een mogelijk verwaarloosd of mishandeld dier opmerkt, kan dit melden via pz.poltrudo@police.belgium.eu of 011-70 19 11.

Voor een dringende politietussenkomst bel steeds 101.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 011 701911.