Gauwdieven gaan ook graag op café

Ben je van plan om  iets te gaan drinken of eten, bij goed weer op een terrasje? Of ga je op café voor de Rode Duivels supporteren? Let ook daar op voor gauwdiefstal. Naast drukke winkelstraten, markten, evenementen… slaan gauwdieven op volle terrassen ook hun slag.

pickpocket

Gauwdieven werken vaak samen: één iemand leidt het slachtoffer af met een vraag, terwijl de andere ondertussen van de onoplettendheid gebruik maakt om iets te stelen. De reportage van Factcheckers op één liet twee jaar geleden zien hoe gauwdieven te werk gaan.

Let op een terras of op restaurant ook altijd op jouw spullen:

  • Zet je tas of rugzak tussen je voeten en niet op een stoel.
  • Neem je spullen mee als je naar het toilet gaat.
  • Neem zo weinig mogelijk cash geld mee.
  • Leg liever geen waardevolle spullen op de tafel. Je laat deze beter in je tas of zak steken.

gauwdieven op ek

Laat je woning veilig achter

Ook als je maar weg bent om iets te gaan drinken of eten is het belangrijk om je woning veilig achter te laten:

  • Zorg altijd dat je alle deuren met sleutel afsluit. De deur enkel dichttrekken is niet veilig.
  • Werk met tijdschakelaars of smartlampen om ’s avonds het licht in jouw woning aan te doen en een aanwezige indruk te geven.
  • Sluit altijd alle bereikbare ramen: een raam op kiepstand is niet veilig, evenmin als een hor (of vliegenraam).
  • Laat waardevolle voorwerpen niet in het zicht liggen. Berg een laptop, tablet, fototoestel en juwelen veilig op.
  • Heb je in de tuin gewerkt? Berg je tuingerief dan altijd terug op in de garage, in de kelder of in het tuinhuis (dat je kan afsluiten met een sleutel).
  • Staat jouw fiets(en) in het tuinhuis? Maak deze hier dan ook met een stevig slot vast.

Is het te warm weer en wil je graag verluchten door ramen en deuren open te zetten? Blijf dan altijd in de buurt en zorg dat je alles terug sluit wanneer je gaat slapen.

Europese campagne ‘Stop Pickpockets’

Ook op het openbaar vervoer slaan gauwdieven graag hun slag. Wees ook dus ook in de spooromgeving alert voor het fenomeen van gauwdiefstallen en zakkenrollerij. Sinds 22 juni 2021 loopt er een gecoördineerde sensibiliseringscampagne op Europees niveau. Blikvangers van de campagne zijn zes monstertjes, die elk op hun beurt een vaak voorkomende modus operandi uitbeelden. De campagne blijft de hele zomer zichtbaar en wordt extra benadrukt tijdens aantrekkelijke evenementen zoals het Europees voetbalkampioenschap. Alle info vind je hier.

stop pickpockets

Slachtoffer van gauwdiefstal?

Is je bankkaart gestolen? Bel dan onmiddellijk naar Card Stop op 078 170 170. Ben je je identiteitskaart kwijt? Bel dan onmiddellijk naar Doc Stop op 00800 2123 2123. Doe ook altijd aangifte van diefstal bij politie.

Merk je een verdachte situatie op? Verwittig dan altijd politie op 101 of 016/21 06 10.