Stop Pickpockets

De Spoorwegpolitie (SPC) neemt vanaf 22 juni 2021 deel aan een gecoördineerde sensibiliseringscampagne op Europees niveau. De campagne wil reizigers alert maken voor het fenomeen van gauwdiefstallen en zakkenrollerij in de spooromgeving. Blikvangers van de campagne zijn zes monstertjes, die elk op hun beurt een vaak voorkomende modus operandi uitbeelden. De campagne blijft de hele zomer zichtbaar en wordt extra benadrukt tijdens aantrekkelijke evenementen zoals het Europees voetbalkampioenschap. 

Stop Pickpockets

Europese sensibiliseringscampagne spoorwegpolitie

Duitsland neemt als organiserend land de leiding van de campagne. Samen met internationale instellingen (Europol, European Crime Prevention Network/EUCPN, European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats/EMPACT) hebben bijna 16 landen zich bij het project aangesloten. In eerste instantie zal de Belgische campagne zich toespitsen op de locaties die uit onze eigen statistieken naar voren komen, d.w.z. in de Brusselse agglomeratie, en meer in het bijzonder op de vijf voornaamste Brusselse stations: Centraal, Zuid, Noord, Luxemburg en Schuman. SPC werkt hiervoor samen met tal van interne partners (Geïntegreerde Politie en de Brusselse politiezones) en externe partners (MIVB, NMBS, Brussel Preventie & Veiligheid/BPV …) om een coherente en geïntegreerde communicatie over deze gemeenschappelijke problematiek en over de huidige campagne te versterken. Zo zal de politiezone Brussel HOOFDSTAD Elsene mee haar schouders onder deze campagne zetten door binnenkort filmpjes te verspreiden over hoe je de trucs van zakkenrollers kan doorzien, net als de politiezone Brussel Noord omdat zij ook één van de grootste trein- en metrostations op haar grondgebied heeft. 

Georganiseerde criminaliteit

Het fenomeen van gauwdiefstallen en zakkenrollerij heeft een vrij grote omvang. De werkelijke cijfers blijven onzeker, maar naar schatting zou het aantal geregistreerde klachten moeten worden verdubbeld. In Europa behoort België tot de landen met de hoogste cijfers inzake diefstal zonder gebruik van geweld ten opzichte van het aantal reizigers op het spoorwegnetwerk. 

In tegenstelling tot wat men kan denken, gaat het hier in feite om georganiseerde criminaliteit of zogeheten Mobile Organised Crime Groups (MOCG), aangezien de essentiële onderdelen ervan aanwezig zijn: systematische en gesystematiseerde acties; meestal gepleegd door meerdere personen, in bendes, met afgebakende rollen; met het doel de eigendommen van anderen te schenden en met een internationale dimensie vanwege de doelwitten, het actieterrein, de methoden en de daders. 

Zes monsters, zes trucjes van zakkenrollers

Zakkenrollers zijn altijd op pad! Ze maken gebruik van de drukte in stations of treinen om onopgemerkt toe te slaan. De meeste gauwdieven en zakkenrollers werken in teamverband en samen: terwijl één van de dieven bijvoorbeeld iemand afleidt, steelt een medeplichtige van het slachtoffer. Wees alert, pas goed op uw spullen en bescherm uzelf tegen diefstal! Ze hebben een gevarieerd repertoire. Wij stellen u hieronder de meest voorkomende methoden voor: 

DE BLOKKEERDER

Ze blokkeren het einde van de roltrap en laten het slachtoffer en de anderen op elkaar ophopen. Terwijl iedereen voor zich uit kijkt, reikt hun medeplichtige van achteren in de zakken van het slachtoffer.

DE BLOEMENGEVER

Ze begroeten hun slachtoffer vriendelijk, omhelzen hem/haar of geven hem/haar een bloem. Terwijl het slachtoffer in de war is, verdwijnt zijn/haar portemonnee.

DE RAAMKLOPPER

Ze kloppen op de buitenkant van het treinraam. De medeplichtige in de trein steelt de kostbaarheden van het afgeleide slachtoffer.

DE BOTSER

Ze botsen op hun slachtoffer in de menigte of vallen aan in tangformatie met een medeplichtige. Terwijl het slachtoffer is afgeleid, reiken zij of hun medeplichtige in de zakken van het slachtoffer.

DE SLUWE MORSER

Ze maken ‘per ongeluk’ vlekken op de kleding van het slachtoffer. Tijdens het opruimen verdwijnt het geld uit de zakken van het slachtoffer.

DE NEPTOERIST

Ze vragen hun slachtoffer de weg en tonen hem een kaart. Terwijl het slachtoffer probeert te helpen en de kaart met beide handen aanneemt, stelen zij uit de tas van het slachtoffer.

Door middel van visuele boodschappen (affiches, flyers, infoborden …) in de stations zullen reizigers, zakenmensen, toeristen, winkeliers … in contact komen met deze zes monstertjes. Ook via sociale media (Facebook, Instagram, TikTok, websites …) worden potentiële slachtoffers gewaarschuwd. Tot slot staan er gerichte politieacties op het programma.

Tips tegen gauwdiefstal en zakkenrollerij

De belangrijkste tip: laat cash geld thuis! Laat u door niemand afleiden/benaderen. Gebruik – nu zeker in coronatijden – die anderhalve meter afstand. Steek geen gsm of portefeuille in uw broekzak en draag uw (hand)tas met de opening vooraan, niet op uw rug. Hou handige nummers bij de hand, zoals het Imei-nummer van uw gsm (dat verschijnt als u *#06# intoetst) en het nummer van Card Stop (070 344 344).  

Toch slachtoffer geworden?

Als u toch het slachtoffer bent geworden, contacteer dan zo snel mogelijk de politie en doe aangifte van de diefstal. Geef hun een duidelijke beschrijving van wat er gestolen is en eventueel ook van de vermoedelijke dader. Probeer zo goed mogelijk het precieze uur en de plaats van de feiten aan te duiden, zodat de politie met de camerabeelden aan de slag kan. Uw hulp kan voorkomen dat anderen die dag ook het slachtoffer worden!

Op www.besafe.be vindt u meer tips tegen gauwdiefstal en wat u kan doen als slachtoffer.

Meer info over de internationale campagne, met de modus operandi van de zes monsters, vindt u op www.stop-pickpockets.eu. Achter elk monster zit er ook een link naar een YouTube-video met een kort animatiefilmpje.

 

Meer info ...

Labels